Welkom in het Sisi tijdperk
Marie Lacrosse is bij vele lezers bekend door de Wijngaard-trilogie waarmee ze maandenlang in de Duitse en Nederlandse bestsellerlijsten stond. Ook ik heb deze met veel leesplezier gelezen.
Haar nieuwe historische trilogie opent ze met 'Het Weense Koffiehuis', een meeslepende roman die je meeneemt naar het Oostenrijk van de late 19e eeuw. De levendige beschrijving van het keizerlijke hof, het bruisende Wenen in al haar pracht en praal én de adellijke verhoudingen brengt deze periode op overtuigende wijze tot leven. Je waant je oprecht in vergane tijden.Welkom in de wereld van Sisi!
Het verhaal draait om Sophie von Werdenfels, een jonge vrouw die zich gevangen voelt in de verstikkende aristocratische normen van haar tijd. Wanneer haar vader overlijdt en haar moeder hertrouwt met een tirannieke man, zoekt Sophie troost in het koffiehuis van haar oom;
Café Prinzess. Deze plek wordt niet alleen haar toevluchtsoord, maar ook de spil van veel intriges en dramatische gebeurtenissen.
Lacrosse verweeft romantiek, vriendschap en tragiek met waargebeurde historische gebeurtenissen, waaronder de bekende Mayerling-affaire. Terwijl Sophie worstelt met haar gevoelens voor de charismatische officier Richard von Löwenstein, vriend van kroonprins Rudolf – de enige zoon van keizerin Sisi, raakt haar beste vriendin Mary verstrikt in een gevaarlijke relatie met de kroonprins zelf. Deze relatie heeft verregaande gevolgen voor de hoofdpersonages én het keizerrijk.
Wat dit boek onderscheidt, is de grondige historische onderbouwing. Lacrosse brengt de glamour van het hof, maar ook de schaduwzijde van sociale ongelijkheid en vrouwelijke onderdrukking, scherp in beeld. De personages zijn goed uitgewerkt, met Sophie als sterke, geloofwaardige hoofdpersonage. De verschillende perspectieven zorgen voor diepgang en een gevarieerde kijk op de gebeurtenissen. Dit houdt het leestempo over het algemeen lekker vlot.
De schrijfstijl is toegankelijk en beeldend, waardoor je als lezer volledig wordt ondergedompeld in het verhaal. Hoewel de lijst met personages in eerste instantie overweldigend kan zijn, weet Lacrosse ieder karakter een duidelijke rol en stem te geven. Het is even wennen.
Het Weense Koffiehuis is een veelbelovende start van een trilogie die historische diepgang combineert met menselijke drama’s en romantiek. Dit boek zal zowel liefhebbers van historische fictie als fans van koninklijke intriges aanspreken. Met spanning kijk ik uit naar het vervolg, waarin Sophie’s emancipatie en de rol van keizerin Sisi verder uitgediept worden. Ik krijg nu ineens ook weer zin om de films van Sisi te gaan kijken!
Bestsellerauteur Marie Lacrosse bewijst met dit boek wederom haar meesterschap in dit historische genre en verdient alle lof voor haar research en meeslepende vertelkunst.