Een veelbelovend begin.

Patrice van Trigt 23 februari 2025

'Zoete overwinning' van Jorinde Molenaar, is het eerste deel van de Zaanse cacaotrilogie én haar debuutroman. Dit verhaal biedt een boeiend inkijkje in het leven van drie vriendinnen aan het begin van de twintigste eeuw. Het verhaal speelt zich af rond de Eerste Wereldoorlog in en rondom Zaandam en volgt Noor Veenstra, dochter van de directeur van Veenstras Cacaofabriek, die na een noodlottig ongeval gedwongen wordt om het familiebedrijf over te nemen. Als vrouw in een mannenwereld wordt haar geduld op de proef gesteld, zowel zakelijk als in vriendschappen en de liefde.

Het boek beschrijft vijf jaar uit het leven van Noor, haar vriendinnen Fieke en Annabel, en haar broer Pieter. De drie vriendinnen, al sinds de kleuterschool onafscheidelijk, staan op het punt om hun eigen levenspad te kiezen. Noor is gedreven en plichtsgetrouw, Fieke is passievol en verbindend, en Annabel worstelt met de verwachtingen van haar ouders en haar eigen puberale verlangens. Pieter, Noors broer, volgt aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader, maar het lot dwingt Noor om een leidende rol in het familiebedrijf op zich te nemen.

De schrijfstijl van Molenaar is toegankelijk en meeslepend, met korte hoofdstukken die het verhaal vlot laten lezen. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven – Noor, Annabel, Fieke en Pieter – wat een diepere laag toevoegt aan de karakterontwikkeling. Vooral het perspectief van Pieter is een verfrissende toevoeging, omdat mannelijke karakters vaak minder aandacht krijgen in dit soort verhalen. Door deze wisselende perspectieven voel je de emoties en twijfels van de personages goed aan, al leidt de herhaling van bepaalde gebeurtenissen vanuit verschillende gezichtspunten soms tot een verlies van wat leessnelheid, vooral in de tweede helft van het boek.
De historische setting is goed uitgewerkt, met aandacht voor details die voor die periode kenmerkend waren. Vooral voor wie de Zaanstreek kent, is het leuk om de beschrijvingen van de omgeving te herkennen. Wie deze typisch Nederlandse regio (nog) niet kent zal aan de hand van de sfeerbeschrijvingen niet veel moeite hebben zich het een en ander voor te stellen.De thema’s van het verhaal – familiebanden, liefde, rouw, jaloezie en doorzettingsvermogen – worden op een mooie manier verweven in het verhaal en geven dat fijne, warme gevoel van thuiskomen.

Hoewel ik aanvankelijk meer had verwacht van de rol van de cacaofabriek, wordt deze tegen het einde van het verhaal sterker uitgelicht, wat het verhaal een krachtige afronding geeft. De spanning binnen de familie Veenstra en de zakelijke uitdagingen worden goed weergegeven, al had ik soms meer diepgang willen zien in bepaalde karakters en situaties. Maar wellicht komen die later alsnog ter sprake en/of ontwikkeling.

Ondanks enkele kritische noten – zoals de soms langzame voortgang en de herhalingen – is 'Zoete overwinning' een hartverwarmend en levendig verhaal dat je meeneemt naar het Zaandam van 1912. Het boek smaakt naar meer, en ik kijk uit naar de volgende delen van deze trilogie.

⭐️⭐️⭐️

Meer recensies van Patrice van Trigt