Boven de wolken - een (vlieg)reis naar je echte zelf
"Boven de Wolken" is het eerste deel van de "Summer Skies"-serie geschreven door Jenny Colgan. Als liefhebber van haar eerdere series, zoals "Café zon & zee" en "De kleine bakkerij", keek ik uit naar dit feelgood-boek.
Het verhaal draait om het personage Morag, een ambitieuze vrouw die succesvol wil zijn als pilote. Ze gelooft dat carrière groei en het vinden van een partner met dezelfde instelling de sleutels tot succes zijn. Echter, ze lijkt haar gevoel te negeren en blijft doorgaan zonder stil te staan bij haar ware verlangens. Na een moeilijke periode na een ongeluk, haalt haar opa haar terug naar huis en moet ze zijn plaats innemen vanwege ziekte. Morag denkt dat het slechts een klein klusje is, maar al snel wordt duidelijk dat het meer omvat dan ze had verwacht. Op het moment dat je haar gedachte leest, ‘ik moest alleen dit ene dingetje nog doen’, dan weet je al met een (stiekeme) glimlach dat het niet even een dingetje gaat worden.
Op Inchborn, een eiland waar ze vast komt te zitten tijdens een onweersstorm, begint Morag langzaam het geluk van vroeger te herontdekken. In de stilte en eenzaamheid van het eiland leert ze zichzelf beter kennen en begint ze langzaam te ontdekken waar ze werkelijk gelukkig van wordt. Deze inzichten helpen haar uiteindelijk richting haar belangrijke test in de vliegsimulator op het werk en bij het nemen van beslissingen voor haar toekomst.
Het verhaal heeft een sterke plot en behandelt een actueel onderwerp door Morags personage naar voren te brengen. Ze is een personage waarmee je je gemakkelijk kunt identificeren. De gedachte aan gestrand zijn op een onbewoond eiland heeft een romantisch tintje en wordt op een mooie manier beschreven. Het is ook ontroerend om te zien hoe Morag en Gregor, de enige andere persoon op het eiland, elkaars passie beginnen te begrijpen door simpelweg naar elkaar te kijken en, later, naar elkaar te luisteren.
Echter, het boek heeft een lichte onevenwichtigheid in de balans. Het zou beter zijn geweest als het eerste gedeelte van het boek iets ingekort was en er meer ruimte was gegeven aan het einde. De noodlanding tijdens de onweersstorm markeert het begin van de kern van het verhaal, en ik had graag gezien dat dit eerder plaatsvond. Het einde voelt ook enigszins abrupt aan; het zou fijn zijn geweest om meer te lezen over hoe het leven van Morag verder verloopt.
Een ander punt van kritiek is het personage Hayden, wiens aanwezigheid in het verhaal overbodig lijkt. Zonder dit personage zou het verhaal meer focus hebben gehad, er gebeurt genoeg buiten dit personage om. Desalniettemin is de familiegeschiedenis goed beschreven, en de passie van Morag voor het vliegen is duidelijk aanwezig.
Over het algemeen is "Boven de Wolken" een makkelijk leesbaar boek dat terecht als feelgood wordt bestempeld. Het is een geschikt boek om mee te nemen op vakantie en heerlijk te ontspannen. Ik ben benieuwd naar het tweede deel van de "Summer Skies"-serie.