De verpleegster van Auschwitz
Opnieuw een geweldig boek van Ellie Midwood! De schrijfster van licht in het duister, het verzet van de witte roos, schreef haar beste boek, volgens mij, tot nu toe.
Aurelia, kort gezegd, Orli, was gehuwd met Fritz, een knappe idealistische gast, die net als orli, lid was van de communistische jeugd beweging. Die knappe jongen liet al zijn overtuigingen vallen, om ook het SA uniform aan te trekken, gaf zijn vrouw, en vrienden aan bij de nazi's.
Eens in Ravensbrück moet ze mee werken in de ziekenboeg, hoewel ze geen medische achtergrond heeft, leert ze gelukkig snel bij, is ze een licht in de duisternis voor de vele zieken.
Vanuit Ravensbrück moet ze verhuizen naar Auschwitz, waar ze verder moet als gevangene 502, dankzij haar Duitse nationaliteit, en een portie lef, mag ze opnieuw als verpleegster aan de slag.
Ze leert intussen Miriam kennen, en zorgen zo goed mogelijk voor elkaar, en hun patiënten. Maar daar komt Zuzana, joodse meid, hun helpen in het ziekenhuis, met gevolgen van dien, Zuzana probeert ook deze hel te overleven, hoewel ze dit niet op positieve wijze doet.
Opnieuw door haar Duitse nationaliteit, komt Orli terecht in de nieuwe ziekenboeg, dit maal onder leiding van dokter Mengele, een uiterst charmante, knappe dokter, maar spijtig genoeg is dit niets meer dan uiterlijk bedrog, door deze dokter probeert Orli het sondercommando zoveel mogelijk te helpen, op gevaar van eigen leven.
We lezen ook het verhaal van Orli haar psychiater, die na meerdere opnames, eindelijk begrijpt hoe moeilijk het is voor Orli, om te vergeten wat ze in haar jonge leven zag, meemaakte, en moet verwerken.
Ik moest dit boek, die echt goed geschreven is, toch enkele malen aan de kant leggen, we hebben allemaal al gehoord en gelezen over dr Mengele, zijn voorliefde voor experimenten, deze werden zeer levendig omschreven soms.
Voor mij zeker een 5sterren boek.
Voor mij zeker een 5sterren boek.