Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boons beroemdste en meest complexe roman

patroon 31 januari 2019
Elf jaar schreef Boon aan zijn tweeluik over Ondineke, waarvan het eerste deel - De Kapellekensbaan - in 1953 verscheen en het tweede deel - Zomer te Ter-Muren - in 1956. In 1979, op Boons zevenenzestigste verjaardag, werden beide delen in één band aan de auteur aangeboden op de Kapellekensbaan, een straat in de stad Aalst in België, waar Louis Paul Boon op 15 maart 1912 werd geboren.

'De Kapellekensbaan' bestaat uit twee grote verhalen. Het eerste verhaal speelt in de negentiende eeuw in het industriestadje Aalst en vertelt het verhaal van Ondineke die graag bij de burgerij wil horen, maar daarin niet slaagt. Het is ook het verhaal over haar man Oscar, en over haar vader Vapeur, haar moeder Zulma en haar broer Valeer-Traleer.

Het tweede verhaal speelt in de wereld van vandaag met als hoofdfiguren Boontje - de schrijver van de roman over Ondineke - Johan Janssens (de dichter en dagbladschrijver), mossieu Colson (die op een ministerie werkt), Tippetotje (een schilderes) en de kantieke schoolmeester. Zij geven niet alleen commentaar op de roman die Boontje schrijft en aan hen voorleest, maar zij vertellen ook over hun leven van alledag.

Binnen de tweede verhaallijn is er een bewerking te vinden van het verhaal over Reinaert de vos, het middeleeuwse verhaal over de slimme vos Reinaert en de domme wolf Isengrimus. Boons versie verwijst volop naar de koningskwestie die na de Tweede Wereldoorlog in België speelde. Veel van de over Reinaert in 'De Kapellekensbaan' gepubliceerde verhaaltjes zijn - met aanpassingen - opgenomen in Boons Reinaertboek 'Wapenbroeders', dat in 1955 verscheen.

Het duurde lang voor 'De Kapellekensbaan' zijn weg naar een groter publiek wist te vinden. Pas nadat er een ingekorte versie was gepubliceerd - in 1964 - verschenen er vele herdrukken, met name in de eerste helft van de jaren zeventig, toen Boons boeken een grote populariteit kenden.

In 2018 verscheen er een editie in de Perpetua-reeks bij Atheneum, Polak en Van Gennep. Het is in die serie het enige boek van een auteur uit Vlaanderen dat na 1945 verscheen.
.
Op dit moment is het boek weer in de originele, langere editie verkrijgbaar.
'De Kapellekensbaan' is Boons meest vertaalde boek en verscheen onder andere in het Duits - er zijn zelfs drie vertalingen van het boek! - Engels, Zweeds, Noors, Frans, Hongaars, Spaans, Turks en Russisch.

Het boek is, hoewel complex van structuur, erg beeldend geschreven. De kleine hoofdstukjes - vaak afwisselend een verhaaltje uit het cursief gedrukte verhaal over Ondineke en het romein gedrukte verhaal over de wereld van vandaag - maken het mogelijk om de roman in een laag tempo te lezen en uit te stappen of in te stappen op bijna elk gewenst moment.

Ik las het boek voor het eerst in 1974 en heb het sindsdien vele malen herlezen. Een paar keer per jaar heb ik het 'Kapellekensbaangevoel' en herlees ik delen uit de roman. Daarbij hoort bijna altijd het eerste echte hoofdstukje met als titel 'Over alles een groot kruis' , Daarin legt Boon uit dat 'het mogelijk [is] dat het onmogelijk is om iets nieuwer en juister te zeggen, maar over al het geschrevene daalt het stof der tijden neer, en ik peins daarom dat het goed is als er om de 10 jaar een andere een kruis trekt over al die oude dingen, en de wereld-van-vandaag opnieuw uitspreekt met andere woorden.'

Reageer op deze recensie

Meer recensies van patroon

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!