Vermakelijk
De uitbreiding is het tweede boek van de Oostenrijkse schrijver Robert Menasse over de Europese Unie (EU). Eerder schreef hij Hoofdstad dat over hetzelfde onderwerp handelt. De uitbreiding - de titel zegt het al - gaat o.a. over de verwoede pogingen van Albanië en nog een paar Balkan-staatjes om lid van de EU te worden.
Het boek kent meerdere verhaallijnen die in de laatste 200 pagina’s bij elkaar komen. Het is voornamelijk vermakelijk van toon. Menasse zelf noemt het in een interview met de Volkskrant tragikomisch. Het einde is zonder meer absurdistisch en tegelijkertijd fascinerend.
Het verhaal is levendig en beschrijft het reilen en zeilen van EU-ambtenaren die zich met de uitbreiding van EU-bezighouden, een politiechef in Wenen en zijn Interpol-collega, een Albanees parlementslid dat een verhouding krijgt met een van de eerdergenoemde EU-ambtenaren en vooral de fictieve premier van Albanië en zijn staf die zich beijveren om hun land in de vaart der volkeren op te stoten.
Boeiend is ook de rol van de journaliste van de Albanese radio-staatsomroep die een ingewikkelde verhouding krijgt met de aan zichzelf twijfelde persvoorlichter van het Albanese staatshoofd.
Minpunt is dat vooral in het middenstuk van deze ruim 600 pagina’s tellende roman de vaart uit het verhaal raakt, die er echter tegen het einde gelukkig weer inkomt. Pluspunt is ook dat ik nu veel meer weet van een mij tot voor kort volkomen onbekend land als Albanië.