Connelly-kloon

Paulus 17 maart 2025
‘Dit is mijn soort thriller: rauw, strak gecomponeerd en fantastisch geschreven.’ Met zo’n aanbeveling van mijn favoriete thrillerschrijver Michael Connelly op de omslag kon ik dit boek, dat ik in een straat-bibliotheekje tegenkwam, niet laten liggen.

Eerst dacht ik nog dat het een verkooptruckje was van de uitgever, maar toen ik het boek uithad, was er maar één conclusie mogelijk: Connelly had niet overdreven. Dodelijk Geheim (oorspronkelijke titel Lost Witness), dat ook is uitgegeven onder de titel De Stille Getuige, is een ijzersterke thriller.

Van schrijver Robert Ellis, die zijn carrière begon als scenarioschrijver en film- en televisieproducer, zijn helaas maar twee boeken in het Nederlands vertaald. Dat is jammer, want hij heeft over de hoofdpersoon uit Dodelijk Geheim, de vrouwelijke rechercheur rechercheur Lena Gamble bij de afdeling moordzaken van het Los Angelos Police Department (LAPD), drie boeken geschreven. Zijn volledige oeuvre beslaat in totaal tien boeken voor zover ik kan nagaan. Niet zo omvangrijk dus.

Gamble wordt opgezadeld met een onmogelijke en gruwelijke moordzaak, waarbij ze van alle kanten wordt tegengewerkt door haar superieuren. Die hopen dat ze de mist in gaat, zodat ze haar kunnen lozen.

Ik snap wel waarom Michael Connelly zo enthousiast is over dit boek, omdat het heel veel overeenkomsten vertoont met zijn eigen werk. Lena Gamble is vergelijkbaar met Connelly’s protagonist Renee Ballard die ook wordt dwarsgezeten door haar bazen. En schrijver Robert Ellis is net als Connelly een meester in plotwendingen die in Dodelijk Geheim tegen het einde in een duizelingwekkende snelheid opkomen. Wat mij betreft een aanrader dus.

Meer recensies van Paulus