Een echte grote Amerikaanse roman
Irwin Shaw is een gerenommeerde Amerikaanse schrijver wiens boeken je in de boekhandel niet meer tegenkomt. Wel nog in het tweedehands circuit en heel af en toe in kringloopwinkels. Daarom noemde ik hem in mijn recensie (zie elders op deze website) over zijn fantastische debuut De Jonge Leeuwen 'een vergeten schrijver.'
Mijns inziens onterecht, want hoewel Shaw al in 1984 overleed, zijn zijn boeken nog steeds zeer de moeite waard en absoluut niet gedateerd. Dat geldt zeker ook voor Witte Zwanen, Zwarte Zwanen, een overigens onbegrijpelijke titel die ik niet kan plaatsen (de oorspronkelijke titel is Rich Man, Poor Man).
Het verhaal speelt zich af in het tijdvak 1945-1970 in Amerika. In een klein dorpje vlakbij New York woont de familie Jordache. Vader Axel is een na de Eerste Wereldoorlog geëmigreerde Duitser, een gefrustreerde bruut ook die zijn gezin terroriseert. Vooral zijn vrouw heeft daaronder te leiden. Ze hebben drie kinderen: Rudolph, type ideale schoonzoon, knap, intelligent en carrière-belust. Zijn broer Thomas is het tegenovergestelde, een agressieve hork die voor niets wil deugen. En tenslotte Gretchen, mooi en verre van overtuigd door haar moeders tirades tegen seks.
Al met al een liefdeloos gezelschap dat als los zand aan elkaar hangt. Al die karakters diept Shaw grondig uit tegen een enigszins vluchtig beschreven context van de turbulente naoorlogse jaren die zich kenmerken door een snel groeiende welvaart. Zo komt bijvoorbeeld de communistenjacht door de Amerikaanse senator McCarthy evenals de moord op president Kennedy slechts in een paar zinnetjes voorbij.
De belevenissen van met name de kinderen Jordache, die allemaal hun eigen weg zoeken, krijgen daarentegen ruim baan en zijn boeiend tot de laatste pagina 710.
Zo boeiend dat er een zeer populaire miniserie van werd gemaakt die in de jaren zeventig ook op de Nederlandse televisie te bekijken was. Die heb ik nooit gezien, maar afgaande op wat ik op YouTube tegenkwam, heeft het weinig met het geweldige boek van Irwin Shaw te maken. Dat is wat je noemt een echte grote Amerikaanse roman.