Over een boeiende, veelbelovende therapievorm
Dit boek werd mij door iemand aangeraden, toen ik vroeg naar een boek dat mij de menselijke geest beter kon leren begrijpen, met name de innerlijke verdeeldheid die sommigen ervaren. Toch gaat het boek niet over DIS, maar over die gangbare fragmentatie zoals vrijwel iedereen dat kent. Het gaat hierbij vooral over wie je er was toen je (al dan niet bewust) besloot bepaalde emoties of impulsen niet meer toe te laten, zoals bijvoorbeeld boosheid of verdriet. En dat je, als volwassene, opnieuw het gesprek aan kunt gaan, met die banneling verborgen in de schaduw van het verleden. Ook gaat het over wie je was toen je manieren ontwikkelde om die emoties of impuls te onderdrukken. Ook daarmee kun je geduldig het gesprek aangaan, met die oude manager van emoties. Of dat je in gesprek gaat met wie je bent tijdens het conflict dat daardoor ontstaat. Want wie ben je als die "verboden" gevoelens opspelen en zich nauwelijks nog laten onderdrukken? Dan komen de brandweerlieden om dat conflict te blussen. Op het moment dat je in plaats van ze te onderdrukken, met die emoties goed hebt leren omgaan, dan ben je jouw "Zelf".
Hoewel het als geheel om een verfrissende visie gaat, worden er wel erg veel woorden gebruikt om die visie duidelijk te maken. Het boek is tamelijk warrig, eerlijk gezegd kostte het mij vrij veel moeite om er samenhang in te blijven zien. Gelijktijdig hoor ik veel succesverhalen van de therapie die hierop is gebaseerd. Wereldwijd helpen therapeuten cliënten geduldig bij die innerlijke dialogen, waarbij de client zich vaak enorm geholpen voelt.
Het zijn al redelijk gangbare termen geworden: Bannelingen, Managers, Brandweerlieden en Zelf.
Maar gaat het daarmee eigenlijk wel echt om verschillende persoonlijkheden? Volgens mij niet, eerder om een herinnering aan hoe dezelfde persoonlijkheid zich in het verleden heeft gevoeld of is gaan gedragen. Toch denk ik dat dit boek een positieve invloed kan hebben op het stigma rond DIS, wat voor mij persoonlijk erg belangrijk is.
Het boek valt inhoudelijk erg tegen, vooral omdat het een tikje vaag en chaotisch is en krijgt twee sterren.
Maar ik doe er toch nog eentje extra bij, vanwege de positieve impact die IFS op veel vlakken heeft.