Het andere Afrika, duister, dreigend en vol muziek
Het leven in Afrika ken ik eigenlijk alleen van TV, kleine dorpjes met vrolijke kinderen die vrolijk huppelen rondom een blanke cameraploeg. Ik denk eigenlijk nooit aan de grote miljoenensteden waar vermoedelijk de meeste mensen zullen wonen. Want daarover gaat dit boek. Een chaotische wereld, deels verwesterd, maar ook onder invloed van de Islam, daarbij vol oude rituelen en gebruiken. Een wereld waarin beroemde dokters wonderen verrichten, maar ook een duistere, smerige kant hebben. Een wereld met beroemde dokters waar niemand ooit van gehoord lijkt te hebben, een wereld waarin misdaden in de chaos zoek raken. Kortom, een wereld om in te verzuipen, in te verdwalen. We volgen een tweeling, ze verdwalen allebei in de wonderlijke chaos. Al op jonge leeftijd raken ze elkaar uit het oog. De een volgt vrolijk en onbezonnen een pad vol voorspoed en vol muziek. De ander volgt het duistere pad van onheil. Of misschien is het andersom en volgt het onheil hem? Een vrouw uit Spanje brengt de tweeling uiteindelijk weer samen. Zo vinden ook het onheil en de voorspoed elkaar en wordt het liedje "Vieze dokters" een lokale hit.
Op de achterkant ontdekte ik dat de schrijver eerder al verhalen verzamelen van allerlei vluchtelingen, het verklaart zijn kennis over het leven in Afrika. Wellicht volgt er nog boeken over andere landen?
Tijdens het lezen besefte ik steeds meer hoezeer vluchtelingen onze cultuur verrijken en verruimen.
Ook was het fijn dat heel subtiel het thema uit zijn vorige boek weer terugkomt. Het is immers een belangrijk thema, dat alle aandacht verdient.
Vier sterren voor het verhaal en het boek, plus eentje extra, deels vanwege dat thema, maar vooral omdat ik er zoveel over Afrika van leerde.