Tegenvallende omnibus
Roald Dahl was een Brits schrijver van kinderboeken en korte verhalen voor volwassenen. De laatsten zijn meestal bizar en kort, met een verrassende vaak humoristische plot.
Zelf kende ik Roald Dahl vóór deze omnibus van de serie "Tales of the Unexpected" op de Vlaamse televisie, met de Tarotkaarten, de roulette en de dansende vrouwensilhouette in de generiek.
Deze met typische Britse flegmatiek geacteerde episodes creëerden een verwachting voor deze omnibus, die echter niet bijster goed wordt ingelost.
Op enkele uitzonderingen na zijn de meeste verhalen niet zo spitsvondig geschreven en het einde nogal flauw van toon, in tegenstelling tot hun latere eerder pittige verfilming.
(In mijn herinnering zitten nog "Kiss Kiss" (Ned."Op weg naar de hemel"), en "Taste" (Ned."De fijnproever"). De eerste gaat over de vrouw die een chronische panische angst heeft te laat te komen en daarvoor systematisch door haar man getreiterd wordt ; maar dan neemt het lot een cynische wending. De tweede gaat over de wijnkenner en tv-persoonlijkheid die bij een bevriend gezin op diner wordt uitgenodigd ; hij sluit met de heer des huizes een weddingschap af voor het raden van de geserveerde wijn ; een en ander loopt uit de hand en letterlijk over zijn hoofd.)
De gemiddelde score voor deze geschreven verhalenbundel blijft op minder dan 3 sterren steken.