Satan: een droge geschiedenis

Peter B 19 januari 2025
In Voorproevers na het avondjournaal van VRT Radio 1 (programma over het non-fictie-aanbod van boeken, podcasts en documentaires) werd verscheidene malen reclame gemaakt voor dit boek.
Toen mijn interesse voldoende gewekt was en mijn verwachtingen voldoende opgewarmd ging ik het mij aanschaffen.

Professor Danny Praet van de UGent legt met zeven van zijn Gentse collega’s de geschiedenis bloot van het ‘kwade’. Het boek is het product van een lezingenreeks over de duivel van het Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities.

Het is een bijzonder informatief boek over dit intrigerende stuk cultuurgeschiedenis.
Dat is ook meteen het pijnpunt van het werk: het is nog te veel een samenstelling van verschillende auteurs en het leest iets te weinig als een vlot geheel.

Enkele interessante hoofdstukken zijn die over de middeleeuwse fascinatie voor de duivel (met mooi gepresenteerde miniaturen die een meerwaarde voor het boek zijn), de delen over het "duivelspact" en Faust, of over het Afrikaanse geloof in bezetenheid. Voor de filmliefhebbers is er ook wat. Een heel hoofdstuk wordt gewijd aan The Exorcist, de beroemde film uit 1973, gevolgd door rubrieken over de typische voorstellingen en looks van de duivel in andere internationale films.

Aan de professionele kennis van de auteurs moet je niet twijfelen (allen dragen ze academische titels), maar het boek is dan ook in wetenschappelijke stijl opgesteld : het narratief is erg droog om lezen. Gelukkig zijn er nog de vele (best interessante en/of mooie) illustraties, waardoor het niet in zijn geheel een oersaaie boel wordt, en nog redelijk tot het einde te verteren valt.

Meer recensies van Peter B