Koude oorlog in Hong Kong
"Spion van nobel bloed" is het tweede deel uit de trilogie "Smiley’s wereld”, als omnibus verschenen in 1984 (het eerste deel “Edelman, bedelman, schutter, spion” is het bekendste van de drie, en werd al tweemaal verfilmd, zie m'n eerdere recensie).
"Spion van nobel bloed" speelt zich af in Hong Kong en Indochina, in de nasleep van de Vietnam-oorlog.
Als John le Carré fan, die al aardig wat boeken van hem achter de kiezen heeft, vind ik deze één van zijn mindere (deze keer vind ik hem hier en daar toch wel echt langdradig voor zijn dikte, om dan te eindigen in een nogal magere plot - naar de normen van John le Carré).
Niettegenstaande ik persoonlijk twijfelde tussen 3 of 4 sterren, laat ik mijn score in JlC's voordeel vallen, rekening houdend met de onderwaardering van deze schrijver bij Hebban, en het gemak waarmee andere boeken, ondanks hun ondermaats niveau, 4 of 5 sterren krijgen toebedeeld.