Misdadig goed en leerzaam.

Peter Marks 05 juni 2024
DE CAMPINGMOORD werd geschreven door CARINE (Carrie) VOSHAAR en EDWARD (Eddie) VAN DER MAREL en in 2024 uitgegeven bij Ambo/Anthos. Dit boek volgt op het eerder door hen geschreven debuut “De pindakaasmoord”.

Naar verluid zijn Carry en Eddie bekend van true-crime podcast uitzendingen. Gelet op de vele reacties zou ik veel hebben gemist. Dit boek biedt uitkomst. De vele hoofdstukken zijn vlot geschreven. Het zijn non-fictie verhalen met betrekking tot veel in Nederland plaatsgevonden moordzaken. De auteurs, die overigens geen moordzaken bespreken die met zware criminaliteit te maken hebben, komen bij mij als lezer betrokken, integer en kundig over. Met respect voor de nabestaanden zijn de auteurs er bijzonder goed in geslaagd om de verhalen zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Het schijnt dat veel moorden worden begaan nadat daders boeken hebben gelezen waarin over moorden worden geschreven. Niet te hopen dat dit boek ook zo’n handvat is.

Sommige verhalen zijn vanuit persberichten bekend. Maar in dit boek worden ze uitgebreid uit de doeken gedaan. Eén daarvan betreft de “Campingmoord”. Deze moord vond midden op de afsluitdijk plaats waar ter hoogte van Breezanddijk al meer dan zestig jaar wordt gekampeerd. Er is geen stromend water en er zijn maar weinig voorzieningen. De kampeerders vormen samen één grote familie. Ze hebben een loods gebouwd, die dienst doet als kantine. In het vakantieseizoen wordt er gekaart en bingo gespeeld.

Het is 2015 als de 52 jarige Agnes uit Hippolitushoef het politiebureau binnenloopt met de mededeling dat haar 48 jarige Freddy wordt vermist. In het Amstelmeerkanaal wordt een drijvend lichaam aangetroffen dat van de vermiste Freddy Sloterdijk blijkt te zijn. Doorzoeking van de woning van Agnes en de stacaravan op camping Het Wad levert niets op. De politie zit met een raadsel dat opgelost moet worden.

Meer recensies van Peter Marks