Twee mensen die als stenen naar het onbekende lijken te zinken.
Het was 1941 toen Evelyn en Joseph in Stonybrook op Long Island Sound Oyster Shell Inn in volle glorie overnamen van Joseph zijn ouders.
Het was een tijd van voorspoed en geluk. Jaren later toen Evelyn en Joseph ouder werden zagen zij zich genoodzaakt om de functie van het hotel op te heffen. Met weemoed werd het bord met de naam van het hotel door Joseph verwijderd. Wel bleven zij met hun kinderen in het pand wonen.
Het is doodstil als Joseph jaren later aan tafel, waaraan ook zijn kinderen zitten, zegt: “We hebben iets belangrijks met jullie drie te bespreken….”
Stamelend zegt Joseph dat dit jaar het laatste jaar is. Een laatste jaar van hun leven. Violet, de jongste dochter van het gezin, zegt dat niet te begrijpen. Joseph probeert het uit te leggen door te zeggen dat zij beiden ouder worden en Evelyn de verschijnselen van de ziekte van Parkinson heeft. Hij negenenzeventig en Evelyn zevenenzeventig. Wanneer Joseph niet verder kan neemt Evelyn het gesprek over en zegt dat ze van plan zijn hun leven over een jaar in juni te beëindigen. Dit komt bij de kinderen hard aan. Kreten als jullie zijn gek geworden klinken in de ruimte. Het enige wat Evelyn nog van haar kinderen vraagt is begrip te tonen voor hun beslissing.
DE DAGEN DAT IK JE LIEFHAD, werd geschreven door Amy Neff en in 2024 uitgegeven bij HarperCollins, Holland. Een prachtig geschreven verhaal over passie, liefde heel veel liefde. Dat het verhaal heerlijk leest is ongetwijfeld mede te danken aan de vertaling door Angela Knotter-de Boer. Over zichzelf schrijft Angela onder andere dat het voor haar een uitdaging is om een vertaling af te leveren die recht doet aan de stijl van de auteur én minstens zo prettig leest als het origineel. De hoofdstukken wisselen tussen het heden en verleden. Het heeft de auteur veel inspanning gekost om het boek tot stand te laten komen. Een inspanning waarop zij trots mag zijn.