Mann, mann...
Gedetailleerd verslag van de wederwaardigheden van de familie Buddenbrook, hoog-gekwalificeerde elitaire familie in de Duitse Hanzestad Lübeck in de 19e eeuw. Niet echt vanuit het perspectief van een der familieleden geschreven, maar de schrijver verblijft wel in hetzelfde huis als de familie – een fraai groot huis in het centrum van de stad, naast de grote kerk waar de bekende componist Buxtehude het orgel bespeelde, en ook bijvoorbeeld de nog bekendere J.S. Bach als leerling had. Boven de voordeur van het huis stond de tekst “Dominus Providebit”, de Heer zal Voorzien. Het verhaal beslaat ongeveer 40 jaren, waarin de machtige handelsman Johan Buddenbrook ouder wordt en overlijdt, zijn oudste zoon Johann het handelshuis overneemt terwijl het al aan het achteruitkalven is, zijn jongere zus Tony verliefd wordt op een eenvoudige aankomend leraar maar door haar vader wordt uitgehuwelijkt aan een beloftevolle maar onbetrouwbare collega handelsman met wie het huwelijk strandt; ook een tweede echtverbintenis eindigt tragisch voor Tony, hetgeen van haar een cynische oudere dame maakt, zeker als ook háár dochter Erika aan de verkeerde man gekoppeld raakt; daarnaast deugt broer Christian voor geen meter en wil de handel ook niet meer vlotten; het einde van een machtige familie. Dat alles zeer gedetailleerd, maar ook gedateerd opgeschreven, bijna in de vorm van een dagboek. Ik begrijp het verhaal en de strekking, maar het boek kon mij niet boeien.