Hoe ontstaat een dictatuur...
Derde deel van de Cicero-trilogie die de laatste 10 jaar van zijn leven beschrijft, genoteerd door zijn persoonlijke slaaf Tiro die in de loop van dit verhaal een vrijgelatene wordt, trouwt en op zijn eigen boerderij gaat wonen. Rome verandert langzaam maar zeker in een dictatuur, waarvan hier de ontstaansgeschiedenis helder beschreven wordt. Cicero wordt min of meer noodgedwongen, na de dood van Gaius Julius Caesar mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Romeinse staat, als oudere en wijzere magistraat in het gedurende enige tijd heersende bestuursvacuüm dat is ontstaan ten gevolge van de gewelddadige beëindiging van het dictatoriale bewind van Caesar. Mij viel met name op hoezeer de situatie in Rome bij het aan de macht komen van Caesar leek op de huidige stand van zaken rond het verse presidentschap van Donald Trump. Omineus… Overigens was de schrijver zich op het moment van schrijven zeker niet bewust van deze mogelijke parallel (de eerste druk dateert immers van 2015). Aangenaam historisch leesvoer.