'When the snow falls'

Peter van Bavel 11 december 2024
‘Ashland’ – Karin Thomas

Met haar laatste thriller De Plicht scoorde Karin Thomas (Utrecht, 1961) hoge ogen. In het dagelijks leven werkt Karin als boekhouder bij een klein bedrijf. Ze heeft nog vele andere ambities en heeft als hobby’s lezen, schrijven, herdershonden, en niet in de laatste plaats, haar gezin. Nergens, maar dan ook nergens hield iemand rekening met de verstopte diepe wens van Karin. Zij koesterde de diepgewortelde wens om een horrorverhaal te schrijven. Karin houdt het niet bij plannen alleen, en zorgt dat plannen werkelijkheid worden. Daarom is hier Ashland, een ijzingwekkend spannend verhaal dat je laat beven als tijdens een lange wandeling op een winterse dag.

In Ashland daalt de sneeuw neer als een sluier van stilte, maar deze witheid bedriegt. Elke vlok lijkt een waarschuwing, een bevroren adem van een oude vloek die het stadje omhult. De koude wind huilt door de lege straten als een stem uit het verleden, fluisterend over verloren zielen. Wanneer de eerste sneeuwstorm losbarst, lijkt de wereld zichzelf op te sluiten in een ijzige greep, en dan begint het.

Mensen verdwijnen, alsof ze opgeslokt worden door de sneeuw. De sneeuw zelf lijkt te leven, zich als een hongerige schaduw uitstrekkend. Zowel de volwassen inwoners als de jongeren voelen de kou niet alleen aan hun huid, maar diep in hun botten, alsof iets onzichtbaars hun hart probeert te bevriezen. Het is geen gewone winter; het is een duistere kracht, onzichtbaar maar alomtegenwoordig.

Met elke vallende sneeuwvlok groeit de spanning. Wat verstopt zich in deze witte woestenij? Wat roept het duister naar boven?

Wat een verhaal en wat een prachtig boek. Het is een plaatje om te zien en een huiveringwekkende ervaring om te beleven. Het artwork van Kelley (Sleepy Fox Cover Designs) creëert de juiste sfeer en is, wanneer je het boek af en toe dichtslaat, volledig ondersteunend aan het creepy sfeertje dat in het boek hangt. Het boek dichtslaan doe je overigens alleen om je primaire levensbehoeften een kans te geven. Naast eten, drinken en een toiletbezoek is er namelijk niet één reden te bedenken waarom je zou overwegen om te stoppen met lezen.

De personages zijn talrijk en grofweg te verdelen in twee groepen. De jeugd en de volwassenen. Na een korte introductie van alle personages, bouwt Thomas ze stuk voor stuk uit tot unieke karakters. Het talent om van een aantal namen een levendige (alhoewel) gemeenschap te maken, is superknap gedaan. Het verhaal heeft een hoge snelheid maar voelt nergens afgeraffeld of tekortgedaan.

Na ruim 400 bladzijden, 109 hoofdstukken en een dankwoord is het klaar. Maar niet in je hoofd. Van mij mag het voorjaar direct na het najaar komen. Slaan we de winter wel over.

Buitengewoon dapper van Karin om een boek in dit ondergewaardeerde genre te schrijven. Net zoveel lef toont Hamley Books door het uit te geven. Het schrikt mensen onnodig af. De leeservaring is intenser dan bij ieder ander genre boeken. Wanneer je het boek door mensen buiten het Nederlands taalgebied laat lezen in een vertaalde editie, zullen veel lezers het de nieuwe J.D. Barker of Stephen King vinden. Het is geen imitatie. Het is van dezelfde uitzonderlijke kwaliteit, volstrekt uniek en deed op momenten aan Het Instituut, Carrie, Gevangen en De Noodzaak denken, bestsellers van de allergrootste King of horror.

Ik hoop dat Karin na een ontspannen cruise, met veel tijd om na te denken, zal besluiten om vaker dit pad te bewandelen. Ik ben overtuigd dat ze over alle talenten beschikt om uiteindelijk de onvolprezen Queen of horror te worden.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Ashland, het jongste spannende boek van Karin Thomas, weet de auteur de kou niet uit de lucht te halen. Een ijskoud verhaal valt als een koude deken over jouw belevingswereld heen. De sneeuwkristallen zoeken voorzichtig en vol vertwijfeling hun lange weg naar beneden. Zodra zich uiteindelijk een sneeuwdek begint te vormen, neemt de zekerheid en de doeltreffendheid toe.

Je kunt jouw sporen proberen te wissen, maar Thomas zal je hoe dan ook te pakken krijgen. Zo ijzingwekkend en huiveringwekkend spannend waardoor je te laat doorhebt dat je het er ongelofelijk warm van gekregen hebt.

Persoonlijke songtekst:
‘Snow is falling down, just like it always did
World is all in white, there seems no difference
Crazy globe of ours, she has another face
What is white a change, it’s just like endless peace
Nature’s mystery, it’s like an endless dream
Nothing can disturb the come and going
Yes it’s wrong to think it’s gone
And it’s all a matter of dreams
Yes it’s wrong to think it’s gone
And it’s all a matter of dreams
Taking it down’
(Ten Sharp – ‘When the snow falls’)

Peter
Boekencast

Genre: spannende roman
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789403132624
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 422
Verschijningsdatum: november 2024

Hartelijke dank aan Karin Thomas en Hamley Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van Peter van Bavel

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur