'Co-co'

Peter van Bavel 26 maart 2025
‘Het geheime leven van Coco Pinchard’ – Robert Bryndza

‘Ja, die Robert Bryndza’ staat direct onder de naam van de auteur op de omslag van dit boek. Twee succesvolle thrillerseries heeft deze voormalig acteur op zijn naam staan. En iedere lezer heeft zijn eigen favoriete personage: Erika Foster of Kate Marshall. De in Groot-Brittannië geboren auteur woont tegenwoordig in Slowakije. Hij verkocht tot dusver al meer dan vijf miljoen(!) exemplaren van zijn thrillers. Bryndza ontsnapt met deze nieuwe reeks rond schrijfster Coco Pinchard aan de cultstatus die hij als thrillerauteur heeft opgebouwd. Wat een enorme verrassing is dit boek.

Het geheime leven van Coco Pinchard verscheen al in 2012 in het Engels. Het is het eerste deel uit een serie van drie. Daarnaast schreef hij nog twee e-only novelles met Coco in de hoofdrol, die later verschijnen
Het boek werd eerst nog uitgesteld, maar nu is daar, dertien jaar na dato, het eerste deel vertaald door Monique Eggermont en Frouke van Es. Ik mag direct melden dat dit duo een kwalitatief uitmuntend resultaat heeft afgeleverd.

Waar gaat het verhaal over?
Coco Pinchard is begin veertig, extravert en aimabel. Zij heeft eindelijk haar boek kunnen uitbrengen en wacht op de grote doorbraak. Wanneer die uitblijft, slaat het noodlot toe. Haar man Daniel wordt betrapt met een scharrel in de echtelijke bedstee en hun zoon Rosencrantz (vernoemd naar een personage uit Hamlet) komt uit de kast en zet zijn eerste wankele stappen in de gayscene van Londen.
Dat is pas het begin. Er gebeurt vervolgens teveel om op te noemen.

Er ontstaat simpelweg een enorme karrenvracht aan hilarische gebeurtenissen waarmee de dynamische theatervoorstellingen van John Lanting (Theater van de lach) verbleken tot een oersaaie vertoning.
Op momenten schaam je je voor de gebeurtenissen die je leest, dan zit je ineens hardop te gieren van het lachen. Als lezer val je van de ene verbazing in de andere.

‘Voor de oude meneer Bevan werd het op het laatst allemaal wat te veel’.
‘Is hij ziek geweest voordat hij stierf?’, vroeg ik.
‘Nee, het is heel plotseling gegaan’, zei ze. ‘Hij had die ochtend nog tegen me gezegd dat hij ging proberen zich op het onkruid in de tuin te storten, en gek genoeg gebeurde dat letterlijk. Je kunt nog steeds de plek in het gras zien, waar ze hem hebben gevonden, met de schoffel nog in zijn hand’.

Dat Robert Bryndza kan schrijven is geen verrassing. Dat hij dit soort verhalen kan schrijven, is wel een onverwachte meevaller.
Ken je de boeken van Sue Townsend nog? De in 2014 overleden Engelse schrijfster verwierf grote faam met haar dagboeken over het leven van Adrian Mole. Coco Pinchard is de volwassen vrouwelijke equivalent van de jonge Adrian Mole.
Het enige verschil is dat de boeken van Townsend in een tijd verschenen dat mensen nog een dagboek bijhielden. Iedere passage uit haar boeken waren een weergave vanuit het dagboek van Adrian Mole.
Coco Pinchard stuurt e-mails aan verschillende personen. Deze mailtjes zijn stuk voor stuk chronologisch terug te lezen in dit boek. Het boek heeft een aantal lange hoofdstukken die de titel dragen van de maand waarin de mails zijn verstuurd. Toch kun je het lezen eenvoudig pauzeren, na iedere mail kun je stoppen als je dit zou willen. Maar dat wil je helemaal niet; het is echt een feest om te blijven lezen. Het is absurd en een zin later een feest der herkenning.
Doordat er een halve tribune aan personages een bijdrage leveren aan dit geheel, kun je spreken van een verhaal dat inclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Mensen vanuit allerlei milieus, leeftijden en geaardheden maken hun opwachting. Schoonmoeder Ethel is de persoonlijke favoriet. Haar gedrag is volstrekt onvoorspelbaar. Een voorbeeld ter illustratie:

Wanneer Coco een enorme discussie voert met Daniel, haar overspelige echtgenoot, komt schoonzus Meryl de keuken binnenlopen, waar de ruzie op dat moment escaleert.
‘Sorry dat ik jullie moet onderbreken’, zei ze, ‘maar ma ging net op de afstandsbediening zitten, en nu is alles is het Spaans’.

Dat levert herkenbare beelden op aan ouder wordende ouders. Hier is veel humor in gestopt. Humor die je in zijn thriller-oeuvre nauwelijks tegenkomt.
Je leert echt een volstrekt andere kant van deze auteur kennen. En daarom kan ik maar één ding zeggen:

Snel naar je boekhandel en koop Het geheime leven van Coco Pinchard.
Tip: Wanneer je lid bent van Kobo-plus is dit eerste deel daar al te lezen en te luisteren.
Doen!

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Het geheime leven van Coco Pinchard van Robert Bryndza haal je een piñata in huis die, nadat je hem hebt opengeslagen, zijn verrassende en verrukkelijke inhoud rondstrooit. Erika Foster en Kate Marshall waren vrouwelijke hoofdpersonages, maar Coco Pinchard toont de overtreffende trap van vrouwelijke karakters. Ik kan niet wachten op de volgende delen, die ook in 2025 zullen verschijnen. Het schijnt dat je door veel te lachen, minder rimpels in je gezicht krijgt…

Persoonlijke songtekst:

‘Co-Co would dream of dancing
At midnight beneath the stars
‘Cos when it comes to dancing
Co-Co’s a star!
(S)He danced in a ring of fire
That circled the island shore
And as the flames got higher
They’d all call for more and more
Ho-chi-ka-ka-ho Co-Co

ISBN: 9789049204495
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 304
Verschijningsdatum: januari 2025

Hartelijke dank aan Meulenhoff Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel