Lezersrecensie
'Home'
'Kerstbijbel' - Julius Jaspers
Het recenseren van boeken over eten en drinken vraagt medewerking van het gehele gezin. Om gezondheidsredenen van de chef werd er deze kookronde een nieuwe variabele toegevoegd, de verwerkingstijd moest worden beperkt.
Kerstbijbel is geheel in traditie van de enorme serie aan kookbijbels vormgegeven. De dikke gebonden versie is zwaar, maar blijft veelal mooi openliggen wanneer je het boek nodig hebt in de keuken. Er zit ook een mooi leeslint in zodat je direct terug kunt naar waar je was, mocht er onverhoopt toch iets misgaan. De illustraties van kalkoen, stoofperen, hulstblaadjes en champagne op de voorzijde, brengen je direct in de feeststemming.
Julius Jaspers (1962) is kookboekenauteur en topkok en was jarenlang op de Nederlandse televisie te zien als medepresentator van het programma Topchef en jurylid in Masterchef. Zijn BBQbijbel uit dezelfde reeks als deze Kerstbijbel is een bestseller. Met zijn kookboek Cooking 1 won hij zelfs de Gouden Garde. Sinds 2022 heeft Julius een podcast over koken, genaamd Julius’ voorraadkast.
Hij is ook eigenaar geweest van de Amsterdamse restaurants Julius Bar & Grill en Happyhappyjoyjoy. Julius woont met zijn gezin in Bussum.
Het boek begint met een introductie van Julius waarin hij vooral ruimte biedt aan de thuiskok om de basis op orde te hebben. Hij neemt je mee door de keukenapparaten, de kruiden, de keukenattributen, de oven en de verschillende basistechnieken om o.a. saus te monteren, kip te portioneren, kalkoen te vlinderen en te vullen en chocolade te krullen. Dat lijkt allemaal wel gesneden koek maar dat brengt toch veel handige en bruikbare tips. De handige kleurenfoto’s ondersteunen iedere wankele stap van de amateurkok om de technieken te leren. De kerst-ingrediëntenlijst is handig en de foto’s van kerstballen en een Wishbone brengen je, al ver voordat je de kerstboom optuigt, in de juiste sfeer.
De recepten zijn regelmatig voorzien van prachtige kleurenfoto’s, die gemaakt zijn door Dennis Brandsma.
De verschillende categorieën in het boek zijn handig en zijn middels kleurtjes ook te zien aan de zijkant van de pagina’s van het boek.
Enkele categorieën zijn ontbijt, vlees, vis, groente, desserts en vega. Maar ook snacks, derde kerstdag (voor het hergebruiken van de left-overs), sauzen, stoofvlees en dranken hebben hun eigen categorie. En zo zijn er wel twintig thema’s rondom de kerstdis.
Ontzettend fijn is de korte, bondige uitleg per recept. De stappen zijn chronologisch en zorgen ervoor dat je niets vergeet of al eerder had moeten doen. Deze handleiding bij ieder recept beslaat niet meer dan een halve pagina. Lekker kort!
Op de rechterzijde vind je een lijst met ingrediënten met de aantallen en hoeveelheden. En daarnaast nog een lijstje met benodigdheden. Denk hierbij aan een mixer, een garde, een mandoline of een keukenmachine. Deze lijst is niet altijd compleet. Zo begint de tekst van een recept met ‘smelt de boter’ maar heb je geen idee waar je dat in moet doen. Bij de benodigdheden staat alleen een muffin-pan. Daarnaast is onduidelijk welke boter je het best kunt kiezen.
Al met al kun je honderden recepten vinden die veel variatie bevatten. En ze lukken en smaken verrukkelijk. Dat laatste was natuurlijk onze eigen verdienste.
De recepten zijn meestal gebaseerd op grotere hoeveelheden omdat je met Kerst iedereen om je heen verzamelt die je liefhebt. Wanneer je met een kleiner gezelschap bent, kun je de verhoudingen eenvoudig aanpassen.
Kerstbijbel is een nieuw deel in de succesvolle serie van kookbijbels.
Een reeks bekend door de identieke vormgeving en uitstraling.
Verbeterpunten zijn voor toekomstige uitgaven om Dennis Brandsma meer eer te gunnen. Deze veelal complexe recepten vragen immers om visuele ondersteuning. We hebben nu ook recepten gemaakt waar geen afbeelding van het eindresultaat in het boek stond. Hierdoor weet je niet hoe het er uiteindelijk uit zal zien en dat is jammer. Een kleinere foto op de pagina met het recept zou dan al van meerwaarde zijn.
Een tweede aandachtspunt zit in de talrijke categorieën. Het is nu niet altijd gemakkelijk om te bepalen waar het recept dat je zoekt, te vinden is. Staat het nu bij vlees, vleesfilet of stoofgebraad? Maar geen paniek, er is een geweldig hulpmiddel.
Applaus voor de index. Er zijn twee verschillende zoeklijsten. De eerste is een chronologische lijst met recepten en de tweede is een alfabetische lijst op basis van ingrediënten. Kun je het recept niet vinden, maar weet je wel dat er knolselderij in zit, dan heb je het in deze lijst razendsnel teruggevonden.
Verder louter lof voor dit boek dat wel vraagt om tijd. De recepten zijn uitgebreid, vragen tijd en een redelijk lange boodschappenlijst.
Ter voorbereiding op kerstdag zelf is het raadzaam om een recept al een keer te hebben gemaakt. Zo weet je precies wat je wel en niet moet doen, voordat je het voor het echie gaat maken. Wij hebben een drietal voor- en bijgerechten gemaakt, die zeker en vast opnieuw op de menukaart zullen verschijnen.
De Deviled egg met biet (p70), de aardappeltorentjes met ham en kaas (p185) en de pompoensoep (p169) waren verrukkelijk. Wij vonden vooral de Gruyère bij de aardappeltorentjes heerlijk. Wij maakten al tijden een ander recept van pompoensoep maar dit recept uit Kerstbijbel wint op alle fronten. Een dikke puree-achtige explosie van smaken en geuren.
Ter illustratie enkele persoonlijke foto’s van de bereide recepten uit deze Kerstbijbel.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Kerstbijbel levert veel voorwerk en voorpret voordat het uiteindelijk Kerst is. Julius Jaspers weet met deze bijbel zowel zijn trouwe volgers als de ongelovigen te overtuigen. Weet de kerst te verrijken met gerechten die alle gasten zullen verbijsteren. Je waant je een topkok met dit boek in de keuken.
Persoonlijke songtekst:
‘With every small disaster
I’ll let the waters still
Take me away to some place real
Cause they say home is where your heart is set in stone
Is where you go when you’re alone
Is where you go to rest your bones
It’s not just where you lay your head
It’s not just where you make your bed
As long as we’re together does it matter where we go?
Home
(Jasmine Thompson – ‘Home’)
Peter
Boekencast
Genre: eten en drinken algemeen
Uitgeverij: Carrera culinair, Overamstel Uitgevers
ISBN: 9789048875276
Uitvoering: gebonden hardcover met leeslint
Aantal pagina’s: 496
Verschijningsdatum: november 2024
Hartelijke dank aan Carrera culinair, Overamstel uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Het recenseren van boeken over eten en drinken vraagt medewerking van het gehele gezin. Om gezondheidsredenen van de chef werd er deze kookronde een nieuwe variabele toegevoegd, de verwerkingstijd moest worden beperkt.
Kerstbijbel is geheel in traditie van de enorme serie aan kookbijbels vormgegeven. De dikke gebonden versie is zwaar, maar blijft veelal mooi openliggen wanneer je het boek nodig hebt in de keuken. Er zit ook een mooi leeslint in zodat je direct terug kunt naar waar je was, mocht er onverhoopt toch iets misgaan. De illustraties van kalkoen, stoofperen, hulstblaadjes en champagne op de voorzijde, brengen je direct in de feeststemming.
Julius Jaspers (1962) is kookboekenauteur en topkok en was jarenlang op de Nederlandse televisie te zien als medepresentator van het programma Topchef en jurylid in Masterchef. Zijn BBQbijbel uit dezelfde reeks als deze Kerstbijbel is een bestseller. Met zijn kookboek Cooking 1 won hij zelfs de Gouden Garde. Sinds 2022 heeft Julius een podcast over koken, genaamd Julius’ voorraadkast.
Hij is ook eigenaar geweest van de Amsterdamse restaurants Julius Bar & Grill en Happyhappyjoyjoy. Julius woont met zijn gezin in Bussum.
Het boek begint met een introductie van Julius waarin hij vooral ruimte biedt aan de thuiskok om de basis op orde te hebben. Hij neemt je mee door de keukenapparaten, de kruiden, de keukenattributen, de oven en de verschillende basistechnieken om o.a. saus te monteren, kip te portioneren, kalkoen te vlinderen en te vullen en chocolade te krullen. Dat lijkt allemaal wel gesneden koek maar dat brengt toch veel handige en bruikbare tips. De handige kleurenfoto’s ondersteunen iedere wankele stap van de amateurkok om de technieken te leren. De kerst-ingrediëntenlijst is handig en de foto’s van kerstballen en een Wishbone brengen je, al ver voordat je de kerstboom optuigt, in de juiste sfeer.
De recepten zijn regelmatig voorzien van prachtige kleurenfoto’s, die gemaakt zijn door Dennis Brandsma.
De verschillende categorieën in het boek zijn handig en zijn middels kleurtjes ook te zien aan de zijkant van de pagina’s van het boek.
Enkele categorieën zijn ontbijt, vlees, vis, groente, desserts en vega. Maar ook snacks, derde kerstdag (voor het hergebruiken van de left-overs), sauzen, stoofvlees en dranken hebben hun eigen categorie. En zo zijn er wel twintig thema’s rondom de kerstdis.
Ontzettend fijn is de korte, bondige uitleg per recept. De stappen zijn chronologisch en zorgen ervoor dat je niets vergeet of al eerder had moeten doen. Deze handleiding bij ieder recept beslaat niet meer dan een halve pagina. Lekker kort!
Op de rechterzijde vind je een lijst met ingrediënten met de aantallen en hoeveelheden. En daarnaast nog een lijstje met benodigdheden. Denk hierbij aan een mixer, een garde, een mandoline of een keukenmachine. Deze lijst is niet altijd compleet. Zo begint de tekst van een recept met ‘smelt de boter’ maar heb je geen idee waar je dat in moet doen. Bij de benodigdheden staat alleen een muffin-pan. Daarnaast is onduidelijk welke boter je het best kunt kiezen.
Al met al kun je honderden recepten vinden die veel variatie bevatten. En ze lukken en smaken verrukkelijk. Dat laatste was natuurlijk onze eigen verdienste.
De recepten zijn meestal gebaseerd op grotere hoeveelheden omdat je met Kerst iedereen om je heen verzamelt die je liefhebt. Wanneer je met een kleiner gezelschap bent, kun je de verhoudingen eenvoudig aanpassen.
Kerstbijbel is een nieuw deel in de succesvolle serie van kookbijbels.
Een reeks bekend door de identieke vormgeving en uitstraling.
Verbeterpunten zijn voor toekomstige uitgaven om Dennis Brandsma meer eer te gunnen. Deze veelal complexe recepten vragen immers om visuele ondersteuning. We hebben nu ook recepten gemaakt waar geen afbeelding van het eindresultaat in het boek stond. Hierdoor weet je niet hoe het er uiteindelijk uit zal zien en dat is jammer. Een kleinere foto op de pagina met het recept zou dan al van meerwaarde zijn.
Een tweede aandachtspunt zit in de talrijke categorieën. Het is nu niet altijd gemakkelijk om te bepalen waar het recept dat je zoekt, te vinden is. Staat het nu bij vlees, vleesfilet of stoofgebraad? Maar geen paniek, er is een geweldig hulpmiddel.
Applaus voor de index. Er zijn twee verschillende zoeklijsten. De eerste is een chronologische lijst met recepten en de tweede is een alfabetische lijst op basis van ingrediënten. Kun je het recept niet vinden, maar weet je wel dat er knolselderij in zit, dan heb je het in deze lijst razendsnel teruggevonden.
Verder louter lof voor dit boek dat wel vraagt om tijd. De recepten zijn uitgebreid, vragen tijd en een redelijk lange boodschappenlijst.
Ter voorbereiding op kerstdag zelf is het raadzaam om een recept al een keer te hebben gemaakt. Zo weet je precies wat je wel en niet moet doen, voordat je het voor het echie gaat maken. Wij hebben een drietal voor- en bijgerechten gemaakt, die zeker en vast opnieuw op de menukaart zullen verschijnen.
De Deviled egg met biet (p70), de aardappeltorentjes met ham en kaas (p185) en de pompoensoep (p169) waren verrukkelijk. Wij vonden vooral de Gruyère bij de aardappeltorentjes heerlijk. Wij maakten al tijden een ander recept van pompoensoep maar dit recept uit Kerstbijbel wint op alle fronten. Een dikke puree-achtige explosie van smaken en geuren.
Ter illustratie enkele persoonlijke foto’s van de bereide recepten uit deze Kerstbijbel.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Kerstbijbel levert veel voorwerk en voorpret voordat het uiteindelijk Kerst is. Julius Jaspers weet met deze bijbel zowel zijn trouwe volgers als de ongelovigen te overtuigen. Weet de kerst te verrijken met gerechten die alle gasten zullen verbijsteren. Je waant je een topkok met dit boek in de keuken.
Persoonlijke songtekst:
‘With every small disaster
I’ll let the waters still
Take me away to some place real
Cause they say home is where your heart is set in stone
Is where you go when you’re alone
Is where you go to rest your bones
It’s not just where you lay your head
It’s not just where you make your bed
As long as we’re together does it matter where we go?
Home
(Jasmine Thompson – ‘Home’)
Peter
Boekencast
Genre: eten en drinken algemeen
Uitgeverij: Carrera culinair, Overamstel Uitgevers
ISBN: 9789048875276
Uitvoering: gebonden hardcover met leeslint
Aantal pagina’s: 496
Verschijningsdatum: november 2024
Hartelijke dank aan Carrera culinair, Overamstel uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie