'Gaivota'

Peter van Bavel 22 november 2024
‘Portugal voor bonvivanten’ – Arthur van Amerongen & Arie Pos

Ervaringsdeskundigen kun je deze twee door de wol geverfde auteurs en levensgenieters het beste noemen. Arthur woont al 11 jaar in de Algarve terwijl Arie al 33 jaar in Porto woont.
Het boek Portugal voor Bonvivanten van Arthur van Amerongen en Arie Pos is een heerlijk en opvallend veelzijdig werk, waarin de auteurs Portugal op unieke wijze onder de loep nemen. Het boek slaagt erin om de lezer op verfrissende en authentieke wijze kennis te laten maken met het land, zijn cultuur, en zijn onuitgesproken geheimen. Door hun scherpe observaties en eigenzinnige humor, schetsen de auteurs een levendig beeld van Portugal dat de standaard reisgids ruimschoots overstijgt. Dit maakt het niet alleen een aanrader voor toekomstige reizigers, maar ook voor iedereen die het land beter wil begrijpen, op een manier die zowel informatief als amusant is.

Een van de meest opvallende kenmerken van dit boek is de schrijfstijl. Van Amerongen en Pos schrijven met een scherp oog voor detail en weten zowel de schoonheid als de eigenaardigheden van het Portugese leven in levendige taal over te brengen. De humor die door hun teksten verweven zit, zorgt ervoor dat het boek luchtig blijft, zonder aan diepgang te verliezen. Ze schuwen daarbij niet om culturele clichés en romantische stereotypen over Portugal op de hak te nemen, en bieden in plaats daarvan een eerlijk en soms wrang, maar altijd liefdevol beeld van het land. Ze zijn daarnaast ook niet bang om de mismatch qua karakter tussen de Nederlander en Vlaming enerzijds en de Portugees anderzijds te duiden. De met geld strooiende Nederlander die een aannemer van buiten de gemeenschap zijn tweede huis laat verbouwen, hoeft niet op sympathie van zijn nieuwe Portugese buurtgenoten te rekenen.

Door de vele persoonlijke anekdotes en reflecties voelt het alsof de lezer het land door de ogen van goede vrienden ontdekt. Deze intieme schrijfstijl maakt het boek toegankelijk en nodigt uit tot meeleven en meereizen. Er is een nonchalante flair in hun observaties die kenmerkend is voor bonvivanten: genieters van het leven die tegelijkertijd niet bang zijn om een kritische noot te plaatsen. Deze balans tussen bewondering en relativering versterkt de authenticiteit van het boek en maakt het boeiend van begin tot eind.

Wat opvalt aan het uiterlijk van Portugal voor Bonvivanten is de smaakvolle en overzichtelijke manier waarop de informatie is gestructureerd. Het boek is opgedeeld in thematische hoofdstukken die elk een ander aspect van Portugal behandelen, zoals de gastronomie (tegenvaller!), de cultuur, de humor van de Portugees en de diverse regio’s van het land. Deze indeling maakt het gemakkelijk om het boek zowel in zijn geheel te lezen als om specifieke hoofdstukken uit te kiezen die aansluiten bij de eigen interesses. Geloof me, het kan. Maar je wilt het toch allemaal in éen keer lezen. Van het eerste tot het laatste woord.

De prachtige omslag van het boek, met een afbeelding van het schilderij O fado van José Malhoa, versterkt de leeservaring en brengt het verhaal nog meer tot leven, terwijl de gekozen onderwerpen ervoor zorgen dat de lezer het gevoel heeft daadwerkelijk door de straten van Porto, langs de wijngaarden van de Douro-vallei, of de verlaten stranden van de Algarve te wandelen.
Portugal voor Bonvivanten onderscheidt zich van andere reisboeken door zijn thematische diepgang en kritische noten. Het gaat vooral niet over bekende toeristische trekpleisters, maar duikt veel dieper in de maatschappelijke en culturele lagen van het land. De auteurs behandelen thema’s zoals het Portugese nationale karakter, de melancholieke levenshouding die bekendstaat als “saudade,” en de soms complexe geschiedenis van het land. Schaterlachen om de expliciete zwartgallige humor garneren de hoofdmaaltijd op niet te evenaren wijze.

‘Los van de indrukwekkende lusitanopaarden in Golegã, waren er veel mooie meisjes en dat is schrikken voor iemand die in de Algarve woont, daar waar de gitzwarte vrouwensnor tot de zeven schoonheden wordt gerekend.’

Door te focussen op de culturele en sociale eigenaardigheden, bieden Van Amerongen en Pos een waardevol inzicht in de ziel van Portugal. Dit maakt het boek tot meer dan een uitnodiging om het land fysiek te bezoeken; het inspireert ook tot een mentale reis die nieuwsgierigheid en begrip opwekt voor de cultuur en geschiedenis van Portugal en haar inwoners.

De auteurs zelf weten helemaal aan het eind van het boek nog wel verwarring te zaaien door in de epiloog te vermelden dat ze naast het land te hebben gediagnosticeerd, de lezer tevens hadden willen waarschuwen met een waarschuwingssticker op het omslag, met de woorden: ‘Opgepast! Ironie!’
Hierdoor ontstaat bij de lezer de vertwijfeling of er ook onwaarheden tussen alle ervaringen en tips verscholen liggen.
En of de auteurs wellicht ook hun best hebben gedaan om vooral de Nederlanders en Vlamingen in hun eigen land te houden, waardoor zij in alle rust van al het moois kunnen genieten.

De laatste regels van het boek zijn dan weer overduidelijk.

‘Geniet, maar met mate.
U bent op bezoek dus voorkom overlast, respecteer ’s lands wijs en gewoonten en denk aan uw Portugese buren.’

Een uitnodiging om het authentieke Portugal te ontdekken, met een verfijnde mix van humor en diepgang.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Portugal voor Bonvivanten is een absolute aanrader voor iedereen die niet alleen op zoek is naar toeristische hoogtepunten, maar ook naar een dieper begrip en kennis over de charmes en eigenaardigheden van Portugal. Het boek is bovendien een bron van inspiratie voor bonvivanten die de wereld willen verkennen zonder zichzelf te verliezen in oppervlakkige toeristische ervaringen. Naast het verstrekken van informatie weten ze ook de Nederlanders en Vlamingen klaar te stomen voor de ongeschreven gedragsregels waaraan de reiziger moet voldoen om door de bewoners van Portugal te worden geaccepteerd, en uiteindelijk zelfs in de armen te worden gesloten. Daarmee is dit boek multifunctioneel en levert het tevens regels om de eventuele inburgering succesvol af te ronden. En het traint de lachspieren waardoor je als pensionado zonder rimpels naar Portugal kunt afreizen.

Persoonlijke songtekst:

‘Perfeito o meu coração
Se ao dizer adeus à vida
As aves todas do céu
Me dessem na despedida
O teu olhar derradeiro
Esse olhar que era só teu’
(Amalia Rodriguez – ‘Gaivota’)

Peter
Boekencast

Genre: reisverhalen
Uitgeverij: Ezo Wolf
ISBN: 9789083296166
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 246
Verschijningsdatum: juli 2023

Hartelijke dank aan uitgeverij Ezo Wolf voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!