Lezersrecensie
'The Lebanon'
‘Proef de echte Libanese keuken’ – Nehme Darwiche & Caroline Delbecque
Nehme Darwiche is afkomstig uit Beirut. Enkele jaren geleden opende hij samen met Caroline Delbecque het restaurant Beiruti in Gent, Vlaanderen. De combinatie tussen de authentieke gerechten uit zijn geboorteland en de gezelligheid van het Vlaamse gezinsleven probeert hij met elkaar te verenigen: The best of both worlds. Nu is er hun eerste kookboek en receptenboek over de veelzijdige Libanese keuken. Geuren en smaken vechten om aandacht in dit prachtige boek.
Het omslag toont direct de kracht van deze culinaire plek op aarde. Talrijke gedecoreerde schaaltjes van allerlei formaten, gevuld met de meest kleurrijke warme en koude hapjes. De inhoud gaat hierin nog veel verder. De foto’s bij de vele gerechten laten je watertanden, waarna je likkebaardend alle ingrediënten bekijkt, om vervolgens als een ware smulpaap de keuken in te vliegen.
En daar blijf je vervolgens ook. Maar daarover later meer. De mezze is een bekend fenomeen in Libanon. Een skala aan warme en koude schotels om te delen met het hele tafelgezelschap. En die vorm van foodsharing is inmiddels ook in de Lage Landen een ware hype aan het worden, naast de all-you-can-eat formule.
Het boek bevat naast een enorm aanbod aan koude en warme mezze, ook een hoofdstuk met hoofdgerechten, mana’eesh (flatbreads) en desserts. Aan het begin van ieder gerecht staat een korte persoonlijke introductie of anekdote. Dat geeft het geheel een welkome aanvulling op het louter serveren van recepten. Erg leuk en leerzaam. Daarnaast zijn er talloze paginagrote kleurenfoto’s van Libanon. Voor zover de gerechten niet al de juiste sfeer oproepen, brengen de foto’s je in gedachten naar dit veelzijdige mediterrane land, dat geschikt is voor avonturiers, cultuurliefhebbers en strandgangers.
En nu de keuken in, nadat we onze lokale mediterrane supermarkt hebben bezocht. Benodigdheden van over de hele wereld zijn in de voorbije decennia veel makkelijker verkrijgbaar geworden. De vraag is niet of je gedroogde kikkererwten, bulgur of tahin kunt kopen, maar welke van de tientallen soorten je zoekt. De lekkerste citrusvruchten en kruiden koop je hier natuurlijk ook gelijk.
Ieder recept heeft een dubbele pagina met aan de ene kant de korte introductie, de ingrediënten en de bereidingswijze en aan de andere kant een kleurenfoto gemaakt door Azamat Esmurziyev. Naast de naam van ieder gerecht, staat ook de authentieke naam in Arabisch schrift. Ook dit versterkt het wereldkeuken-gevoel. Het gebruikte papier is van zware kwaliteit en de foto’s worden mat (niet glanzend) getoond. Daarnaast wordt veelvuldig gebruikgemaakt van speelse lettertypes. Het geheel oogt betoverend.
De bereidingsinstructies zijn to-the-point beschreven, duidelijk qua inhoud en goed vertaald. Ze geven goed weer wat je zou willen weten als amateurkok in de keuken. De enige verwarring ontstond over de inhoud van een cup. Maten worden in Libanon in cups aangegeven en die traditie wordt in dit boek voortgezet. Nu kun je op internet wel een maattabel vinden die cups, halve cups en kwart cups omrekent in inhoudsmaten, maar een ¼ cup munt, een ½ cup olijfolie of een ¼ cup bulgur zijn lastiger te duiden qua hoeveelheid. Bij het basisrecept van de Mana’eesh bleek het meer op gevoel dan op maatvoering te berusten. Het zaait verwarring.
Wij maakten Hummus basis (p15), Groene Hummus (p17), Tabbouleh (p19), Mana’eesh basis (p77) en Spinazie Mana’eesh (p88). Het kost behoorlijk wat tijd om dit op tafel te krijgen. Het vaker maken, zal hoogst waarschijnlijk tot meer handigheid en bijbehorende efficiëntie leiden. Omdat het deeg moest rijzen, de bulgur moest wellen en de keukenmachine haperde, gingen we nu te laat aan tafel. Leuk om de anekdote te lezen bij het Mana’eesh recept dat de Libanese moeders al om 04.00 uur in de nacht starten met het maken van deeg, om ervoor te zorgen dat er tijdig brood is voor het ontbijt. Daar hadden wij lering uit kunnen trekken.
Een andere onduidelijkheid zat hem in hoeveel brood je kunt maken uit een basishoeveelheid deeg. De Spinazie Mana’eesh was verrukkelijk maar het deeg leek dikker dan het op de foto oogde. Hoe dun je het deeg moet rollen, zou daarbij hebben geholpen.
Toen we uiteindelijk aan tafel konden, werden onze smaakpapillen gestreeld met nieuwe smaakcombinaties, fijne structuren en hemelse geuren. Het gebruik van sesampasta, munt, koriander, peterselie, tomaat, knoflook, ui en citroen zijn de juiste smaakversterkers. We hebben genoten.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Het is al tijden onrustig in Libanon, terwijl het bereiden van deze gerechtjes zoveel rust en vrede brengt. Werken met de handen, wachttijden, foodsharing, heerlijke geuren en smaken. Libanon heeft zich met dit boek op de culinaire wereldkaart gezet. Een betoverend land, met magische gerechten en fabelachtige foto’s en anekdotes, samengebracht in Proef de echt Libanese keuken, uitgebracht door Lannoo.
Persoonlijke songtekst:
‘Before he leaves the camp, he stops
He scans the world outside
And where there used to be some shops
Is where the snipers sometimes hide
He left his home the week before
He thought he’d be like the police
But now he finds he is at war
Weren’t we supposed to keep the peace?’
(The Human League – ‘The Lebanon’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken per land en streek
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401405164
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 185
Verschijningsdatum: december 2024
Hartelijke dank aan Lannoo voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Nehme Darwiche is afkomstig uit Beirut. Enkele jaren geleden opende hij samen met Caroline Delbecque het restaurant Beiruti in Gent, Vlaanderen. De combinatie tussen de authentieke gerechten uit zijn geboorteland en de gezelligheid van het Vlaamse gezinsleven probeert hij met elkaar te verenigen: The best of both worlds. Nu is er hun eerste kookboek en receptenboek over de veelzijdige Libanese keuken. Geuren en smaken vechten om aandacht in dit prachtige boek.
Het omslag toont direct de kracht van deze culinaire plek op aarde. Talrijke gedecoreerde schaaltjes van allerlei formaten, gevuld met de meest kleurrijke warme en koude hapjes. De inhoud gaat hierin nog veel verder. De foto’s bij de vele gerechten laten je watertanden, waarna je likkebaardend alle ingrediënten bekijkt, om vervolgens als een ware smulpaap de keuken in te vliegen.
En daar blijf je vervolgens ook. Maar daarover later meer. De mezze is een bekend fenomeen in Libanon. Een skala aan warme en koude schotels om te delen met het hele tafelgezelschap. En die vorm van foodsharing is inmiddels ook in de Lage Landen een ware hype aan het worden, naast de all-you-can-eat formule.
Het boek bevat naast een enorm aanbod aan koude en warme mezze, ook een hoofdstuk met hoofdgerechten, mana’eesh (flatbreads) en desserts. Aan het begin van ieder gerecht staat een korte persoonlijke introductie of anekdote. Dat geeft het geheel een welkome aanvulling op het louter serveren van recepten. Erg leuk en leerzaam. Daarnaast zijn er talloze paginagrote kleurenfoto’s van Libanon. Voor zover de gerechten niet al de juiste sfeer oproepen, brengen de foto’s je in gedachten naar dit veelzijdige mediterrane land, dat geschikt is voor avonturiers, cultuurliefhebbers en strandgangers.
En nu de keuken in, nadat we onze lokale mediterrane supermarkt hebben bezocht. Benodigdheden van over de hele wereld zijn in de voorbije decennia veel makkelijker verkrijgbaar geworden. De vraag is niet of je gedroogde kikkererwten, bulgur of tahin kunt kopen, maar welke van de tientallen soorten je zoekt. De lekkerste citrusvruchten en kruiden koop je hier natuurlijk ook gelijk.
Ieder recept heeft een dubbele pagina met aan de ene kant de korte introductie, de ingrediënten en de bereidingswijze en aan de andere kant een kleurenfoto gemaakt door Azamat Esmurziyev. Naast de naam van ieder gerecht, staat ook de authentieke naam in Arabisch schrift. Ook dit versterkt het wereldkeuken-gevoel. Het gebruikte papier is van zware kwaliteit en de foto’s worden mat (niet glanzend) getoond. Daarnaast wordt veelvuldig gebruikgemaakt van speelse lettertypes. Het geheel oogt betoverend.
De bereidingsinstructies zijn to-the-point beschreven, duidelijk qua inhoud en goed vertaald. Ze geven goed weer wat je zou willen weten als amateurkok in de keuken. De enige verwarring ontstond over de inhoud van een cup. Maten worden in Libanon in cups aangegeven en die traditie wordt in dit boek voortgezet. Nu kun je op internet wel een maattabel vinden die cups, halve cups en kwart cups omrekent in inhoudsmaten, maar een ¼ cup munt, een ½ cup olijfolie of een ¼ cup bulgur zijn lastiger te duiden qua hoeveelheid. Bij het basisrecept van de Mana’eesh bleek het meer op gevoel dan op maatvoering te berusten. Het zaait verwarring.
Wij maakten Hummus basis (p15), Groene Hummus (p17), Tabbouleh (p19), Mana’eesh basis (p77) en Spinazie Mana’eesh (p88). Het kost behoorlijk wat tijd om dit op tafel te krijgen. Het vaker maken, zal hoogst waarschijnlijk tot meer handigheid en bijbehorende efficiëntie leiden. Omdat het deeg moest rijzen, de bulgur moest wellen en de keukenmachine haperde, gingen we nu te laat aan tafel. Leuk om de anekdote te lezen bij het Mana’eesh recept dat de Libanese moeders al om 04.00 uur in de nacht starten met het maken van deeg, om ervoor te zorgen dat er tijdig brood is voor het ontbijt. Daar hadden wij lering uit kunnen trekken.
Een andere onduidelijkheid zat hem in hoeveel brood je kunt maken uit een basishoeveelheid deeg. De Spinazie Mana’eesh was verrukkelijk maar het deeg leek dikker dan het op de foto oogde. Hoe dun je het deeg moet rollen, zou daarbij hebben geholpen.
Toen we uiteindelijk aan tafel konden, werden onze smaakpapillen gestreeld met nieuwe smaakcombinaties, fijne structuren en hemelse geuren. Het gebruik van sesampasta, munt, koriander, peterselie, tomaat, knoflook, ui en citroen zijn de juiste smaakversterkers. We hebben genoten.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Het is al tijden onrustig in Libanon, terwijl het bereiden van deze gerechtjes zoveel rust en vrede brengt. Werken met de handen, wachttijden, foodsharing, heerlijke geuren en smaken. Libanon heeft zich met dit boek op de culinaire wereldkaart gezet. Een betoverend land, met magische gerechten en fabelachtige foto’s en anekdotes, samengebracht in Proef de echt Libanese keuken, uitgebracht door Lannoo.
Persoonlijke songtekst:
‘Before he leaves the camp, he stops
He scans the world outside
And where there used to be some shops
Is where the snipers sometimes hide
He left his home the week before
He thought he’d be like the police
But now he finds he is at war
Weren’t we supposed to keep the peace?’
(The Human League – ‘The Lebanon’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken per land en streek
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401405164
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 185
Verschijningsdatum: december 2024
Hartelijke dank aan Lannoo voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie