Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

'Tomato'

Peter van Bavel 06 december 2024
‘Tinned Tomatoes’ – Samuel Goldsmith

Samuel Goldsmith is voedselredacteur bij Good Food. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie als redacteur, schrijver, docent en kok. Vanuit het onderwijs maakte hij de stap naar de journalistiek. Hij werkte voor tijdschriften als Country Homes & Interiors en Homes & Gardens. Samuel is momenteel ook vicevoorzitter van de Guild of Food Writers.

Naast al deze taken en verantwoordelijkheden is Samuel een echt familiemens. Zonder hen te verwaarlozen heeft hij tijd gevonden om dit boek samen te schrijven en samen te stellen. In 2025 zal zijn nieuwe boek verschijnen The Frozen Peas Cookbook. Hopelijk zal GoodCook.nl dit boek met recepten ook in een Nederlandse editie uitgeven. De vertaling van Natascha van der Stelt is geweldig en dat is niet vaak zo, als het gaat om vertalingen van receptenboeken. Het gaat specifiek gezien vaker mis dan goed, wanneer het gaat om vertalingen van ingrediënten, inhoudsmaten en lokale producten. Hierover slechts loftuitingen.

Het boek zelf werd aan een eerste indruk onderworpen en verdiende hiermee louter complimentjes. Een mooi uitgevoerd gebonden boek met een zachte cover, maar zeker geen paperback omslag. Een Andy Warhol waardig blik tomaten op het knalgele omslag met de titel van het boek, de naam van de auteur en de ondertitel ‘100 recepten met het meest veelzijdige ingrediënt’ prominent in beeld. Pop-art, of moet ik zeggen Tin-art. Een blikvanger is het in ieder geval wel.

Wanneer je het boek openslaat, ben je verkocht. Een inhoudsopgave met slechts zes subcategorieën, een efficiënt werkend register en een nawoord. Ik hoop dat de recepten net zo eenvoudig zijn. Verreweg de meeste van de honderd recepten worden visueel ondersteund door een paginagrote kleurenfoto van het beoogde resultaat. De gemene deler in alle recepten zijn tomaten uit blik. Tomatenstukjes, tomatenpuree, passata di pomodoro, gepelde tomaten en/of tomatenblokjes vormen de basis van een grote verscheidenheid aan recepten.

Er staat duidelijk voor hoeveel personen het recept is, de porties zijn conform verwachting en de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Bij ieder recept staat een klein kader met een variatie op het beschreven recept. Erg leuk, zo krijg je eigenlijk 200 recepten voor hetzelfde geld. Er staan eenvoudige icoontjes bij ieder recept zodat je zonder zoeken, door één blik te werpen, weet of het recept vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of zuivelvrij is. Er is ook een icoontje dat aangeeft wanneer je het gerecht kunt invriezen. Zo is er voor ieder wat wils. En zeer veel keus.

Wanneer je een bourgondische omnivoor bent, zoals ons gehele gezin, kun je gewoon een willekeurige pagina openslaan en beginnen. Werkelijk alles is lekker en het oogt niet uitermate complex. Je staat niet direct de hele dag in de keuken om succes te boeken. Daarom durf ik te beweren dat je Tinned Tomatoes blind kunt aanschaffen. Koop er direct twee. Dan kun je het ene cadeau doen, terwijl je de andere zelf gebruikt. Vlekken op iedere pagina worden vooraf gegarandeerd.

Ter illustratie enkele persoonlijke foto’s van de bereide recepten uit deze Tinned Tomatoes. De stoofschotel van kikkererwten, cavolo nero en harissa is inmiddels al vaker gemaakt. Een topgerecht dat vegetarisch, veganistisch, glutenvrij en zuivelvrij is.


⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tinned Tomatoes hebben geen kroontje, maar dit boek compenseert alles en verdient een officiële huldiging. Dit boek vol eenvoudige en overheerlijke recepten is een winnaar. Dit door Samuel Goldsmith geschreven boek is het enige kookboek dat geen leeslint nodig heeft, omdat je gewoon ieder recept wilt en kunt maken. In huis wordt al geroepen: ‘een receptenboek, met vlekken op iedere pagina, is een succesvol receptenboek’.

Persoonlijke songtekst:
‘Tomato Tomato
I love them a lot tho
fresh picked off the vine
like I just won the lotto

for salsa with nachos
I’ll have the gazpacho
if flavors the game
then tomato’s the motto

raw in a salad
the texture be Poppin
firm and acidic
a bruschetta topping

cook it up,
elevate the lycopene
bringing healthy antioxidants
to that thermal processing

sauce, soup, shakshouka be steaming
scrambled with eggs, from China to Egypt
tomatoes are global, watch the yellow flower bloom
save up those seeds, grow them heirloom

AND yes you can!
can your tomato
preserve them for the winter
make chili volcanos

mixin in the basil,
that’s a companion plant
when you grow them side by side
pests abandon their plans’
(Hila the Earth – ‘Tomato’)

Peter
Boekencast

Genre: basis kookboeken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433305
Uitvoering: gebonden softcover
Aantal pagina’s: 176
Verschijningsdatum: november 2024

Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Peter van Bavel

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur