Lezersrecensie
'Tomato'
‘Tinned Tomatoes’ – Samuel Goldsmith
Samuel Goldsmith is voedselredacteur bij Good Food. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie als redacteur, schrijver, docent en kok. Vanuit het onderwijs maakte hij de stap naar de journalistiek. Hij werkte voor tijdschriften als Country Homes & Interiors en Homes & Gardens. Samuel is momenteel ook vicevoorzitter van de Guild of Food Writers.
Naast al deze taken en verantwoordelijkheden is Samuel een echt familiemens. Zonder hen te verwaarlozen heeft hij tijd gevonden om dit boek samen te schrijven en samen te stellen. In 2025 zal zijn nieuwe boek verschijnen The Frozen Peas Cookbook. Hopelijk zal GoodCook.nl dit boek met recepten ook in een Nederlandse editie uitgeven. De vertaling van Natascha van der Stelt is geweldig en dat is niet vaak zo, als het gaat om vertalingen van receptenboeken. Het gaat specifiek gezien vaker mis dan goed, wanneer het gaat om vertalingen van ingrediënten, inhoudsmaten en lokale producten. Hierover slechts loftuitingen.
Het boek zelf werd aan een eerste indruk onderworpen en verdiende hiermee louter complimentjes. Een mooi uitgevoerd gebonden boek met een zachte cover, maar zeker geen paperback omslag. Een Andy Warhol waardig blik tomaten op het knalgele omslag met de titel van het boek, de naam van de auteur en de ondertitel ‘100 recepten met het meest veelzijdige ingrediënt’ prominent in beeld. Pop-art, of moet ik zeggen Tin-art. Een blikvanger is het in ieder geval wel.
Wanneer je het boek openslaat, ben je verkocht. Een inhoudsopgave met slechts zes subcategorieën, een efficiënt werkend register en een nawoord. Ik hoop dat de recepten net zo eenvoudig zijn. Verreweg de meeste van de honderd recepten worden visueel ondersteund door een paginagrote kleurenfoto van het beoogde resultaat. De gemene deler in alle recepten zijn tomaten uit blik. Tomatenstukjes, tomatenpuree, passata di pomodoro, gepelde tomaten en/of tomatenblokjes vormen de basis van een grote verscheidenheid aan recepten.
Er staat duidelijk voor hoeveel personen het recept is, de porties zijn conform verwachting en de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Bij ieder recept staat een klein kader met een variatie op het beschreven recept. Erg leuk, zo krijg je eigenlijk 200 recepten voor hetzelfde geld. Er staan eenvoudige icoontjes bij ieder recept zodat je zonder zoeken, door één blik te werpen, weet of het recept vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of zuivelvrij is. Er is ook een icoontje dat aangeeft wanneer je het gerecht kunt invriezen. Zo is er voor ieder wat wils. En zeer veel keus.
Wanneer je een bourgondische omnivoor bent, zoals ons gehele gezin, kun je gewoon een willekeurige pagina openslaan en beginnen. Werkelijk alles is lekker en het oogt niet uitermate complex. Je staat niet direct de hele dag in de keuken om succes te boeken. Daarom durf ik te beweren dat je Tinned Tomatoes blind kunt aanschaffen. Koop er direct twee. Dan kun je het ene cadeau doen, terwijl je de andere zelf gebruikt. Vlekken op iedere pagina worden vooraf gegarandeerd.
Ter illustratie enkele persoonlijke foto’s van de bereide recepten uit deze Tinned Tomatoes. De stoofschotel van kikkererwten, cavolo nero en harissa is inmiddels al vaker gemaakt. Een topgerecht dat vegetarisch, veganistisch, glutenvrij en zuivelvrij is.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tinned Tomatoes hebben geen kroontje, maar dit boek compenseert alles en verdient een officiële huldiging. Dit boek vol eenvoudige en overheerlijke recepten is een winnaar. Dit door Samuel Goldsmith geschreven boek is het enige kookboek dat geen leeslint nodig heeft, omdat je gewoon ieder recept wilt en kunt maken. In huis wordt al geroepen: ‘een receptenboek, met vlekken op iedere pagina, is een succesvol receptenboek’.
Persoonlijke songtekst:
‘Tomato Tomato
I love them a lot tho
fresh picked off the vine
like I just won the lotto
for salsa with nachos
I’ll have the gazpacho
if flavors the game
then tomato’s the motto
raw in a salad
the texture be Poppin
firm and acidic
a bruschetta topping
cook it up,
elevate the lycopene
bringing healthy antioxidants
to that thermal processing
sauce, soup, shakshouka be steaming
scrambled with eggs, from China to Egypt
tomatoes are global, watch the yellow flower bloom
save up those seeds, grow them heirloom
AND yes you can!
can your tomato
preserve them for the winter
make chili volcanos
mixin in the basil,
that’s a companion plant
when you grow them side by side
pests abandon their plans’
(Hila the Earth – ‘Tomato’)
Peter
Boekencast
Genre: basis kookboeken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433305
Uitvoering: gebonden softcover
Aantal pagina’s: 176
Verschijningsdatum: november 2024
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Samuel Goldsmith is voedselredacteur bij Good Food. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie als redacteur, schrijver, docent en kok. Vanuit het onderwijs maakte hij de stap naar de journalistiek. Hij werkte voor tijdschriften als Country Homes & Interiors en Homes & Gardens. Samuel is momenteel ook vicevoorzitter van de Guild of Food Writers.
Naast al deze taken en verantwoordelijkheden is Samuel een echt familiemens. Zonder hen te verwaarlozen heeft hij tijd gevonden om dit boek samen te schrijven en samen te stellen. In 2025 zal zijn nieuwe boek verschijnen The Frozen Peas Cookbook. Hopelijk zal GoodCook.nl dit boek met recepten ook in een Nederlandse editie uitgeven. De vertaling van Natascha van der Stelt is geweldig en dat is niet vaak zo, als het gaat om vertalingen van receptenboeken. Het gaat specifiek gezien vaker mis dan goed, wanneer het gaat om vertalingen van ingrediënten, inhoudsmaten en lokale producten. Hierover slechts loftuitingen.
Het boek zelf werd aan een eerste indruk onderworpen en verdiende hiermee louter complimentjes. Een mooi uitgevoerd gebonden boek met een zachte cover, maar zeker geen paperback omslag. Een Andy Warhol waardig blik tomaten op het knalgele omslag met de titel van het boek, de naam van de auteur en de ondertitel ‘100 recepten met het meest veelzijdige ingrediënt’ prominent in beeld. Pop-art, of moet ik zeggen Tin-art. Een blikvanger is het in ieder geval wel.
Wanneer je het boek openslaat, ben je verkocht. Een inhoudsopgave met slechts zes subcategorieën, een efficiënt werkend register en een nawoord. Ik hoop dat de recepten net zo eenvoudig zijn. Verreweg de meeste van de honderd recepten worden visueel ondersteund door een paginagrote kleurenfoto van het beoogde resultaat. De gemene deler in alle recepten zijn tomaten uit blik. Tomatenstukjes, tomatenpuree, passata di pomodoro, gepelde tomaten en/of tomatenblokjes vormen de basis van een grote verscheidenheid aan recepten.
Er staat duidelijk voor hoeveel personen het recept is, de porties zijn conform verwachting en de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Bij ieder recept staat een klein kader met een variatie op het beschreven recept. Erg leuk, zo krijg je eigenlijk 200 recepten voor hetzelfde geld. Er staan eenvoudige icoontjes bij ieder recept zodat je zonder zoeken, door één blik te werpen, weet of het recept vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of zuivelvrij is. Er is ook een icoontje dat aangeeft wanneer je het gerecht kunt invriezen. Zo is er voor ieder wat wils. En zeer veel keus.
Wanneer je een bourgondische omnivoor bent, zoals ons gehele gezin, kun je gewoon een willekeurige pagina openslaan en beginnen. Werkelijk alles is lekker en het oogt niet uitermate complex. Je staat niet direct de hele dag in de keuken om succes te boeken. Daarom durf ik te beweren dat je Tinned Tomatoes blind kunt aanschaffen. Koop er direct twee. Dan kun je het ene cadeau doen, terwijl je de andere zelf gebruikt. Vlekken op iedere pagina worden vooraf gegarandeerd.
Ter illustratie enkele persoonlijke foto’s van de bereide recepten uit deze Tinned Tomatoes. De stoofschotel van kikkererwten, cavolo nero en harissa is inmiddels al vaker gemaakt. Een topgerecht dat vegetarisch, veganistisch, glutenvrij en zuivelvrij is.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tinned Tomatoes hebben geen kroontje, maar dit boek compenseert alles en verdient een officiële huldiging. Dit boek vol eenvoudige en overheerlijke recepten is een winnaar. Dit door Samuel Goldsmith geschreven boek is het enige kookboek dat geen leeslint nodig heeft, omdat je gewoon ieder recept wilt en kunt maken. In huis wordt al geroepen: ‘een receptenboek, met vlekken op iedere pagina, is een succesvol receptenboek’.
Persoonlijke songtekst:
‘Tomato Tomato
I love them a lot tho
fresh picked off the vine
like I just won the lotto
for salsa with nachos
I’ll have the gazpacho
if flavors the game
then tomato’s the motto
raw in a salad
the texture be Poppin
firm and acidic
a bruschetta topping
cook it up,
elevate the lycopene
bringing healthy antioxidants
to that thermal processing
sauce, soup, shakshouka be steaming
scrambled with eggs, from China to Egypt
tomatoes are global, watch the yellow flower bloom
save up those seeds, grow them heirloom
AND yes you can!
can your tomato
preserve them for the winter
make chili volcanos
mixin in the basil,
that’s a companion plant
when you grow them side by side
pests abandon their plans’
(Hila the Earth – ‘Tomato’)
Peter
Boekencast
Genre: basis kookboeken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433305
Uitvoering: gebonden softcover
Aantal pagina’s: 176
Verschijningsdatum: november 2024
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie