'De wedstrijd'

Peter van Bavel 06 januari 2025
‘Tweede kans’ – Chris H. Beuker

Chris H. Beuker (1972) is geboren in Groningen waar hij rechten studeerde aan de Rijksuniversiteit. Hij werkt en woont nog altijd met zijn gezin in deze stad. Tweede kans is zijn debuutroman.

Het is volstrekt onduidelijk of het verhaal uit deze roman gebaseerd is op ervaringen van de auteur, of dat het is ontsproten aan zijn fantasie.
Geloofwaardig is het alleszins.
Eenenzestig hoofdstukken lang maak je hinkstapsprongen door de tijd. Je springt van de jeugd van de beste vrienden Mark en Thomas, naar hun studententijd, terug naar de middelbareschooltijd, naar het heden en weer terug naar de studententijd. Daar waar je zou vermoeden dat je hier dol van wordt, is het tegendeel waar. Het is een uitermate comfortabele manier om het verhaal geserveerd te krijgen. Dat is vooral de verdienste van de auteur. Het is zijn debuutroman, maar dat is aan niets te merken. Wat een hoge kwaliteit en wat een diepgaande onderliggende thema’s. Wederom een pareltje van deze uitgever (Palmslag).

Thomas is de protagonist en verhaalt over zijn leven. Zijn vriendschap met Mark is de rode draad. De vriendengroep is groter maar wisselt gedurende zijn leven van samenstelling. Mark en Thomas zijn beiden zeer getalenteerde voetballers.
Daar waar Thomas door een blessure zijn nog prille carrière tot een einde ziet komen, support hij Mark wanneer deze euforisch is na zijn toetreding tot de Londense voetbalclub Arsenal. Een club die hij op zijn beurt helemaal het einde vindt.
Het leven van Thomas neemt hier noodgedwongen een wending. De vrienden groeien uit elkaar maar verliezen elkaar nooit helemaal uit het oog. Tot het moment waarop Mark wederom moet terugvallen op zijn vriend Thomas. Vrienden ben je immers door dik en door dun.

Het is niet nodig om voetballiefhebber te zijn om van dit verhaal te genieten. Je hoeft niet uit Groningen te komen, geen juridische ambities te koesteren. Alles wat je nodig hebt is de gunfactor. Een boek dat vraagt om gelezen te worden.
Geef dit boek de kans en je zult verbijsterd zijn door de hoge kwaliteit ervan.

Thema’s als vriendschap, verraad, relaties, risico’s, karaktereigenschappen, talenten, studententijd, koude douches en louche zaakjes strijden om aandacht.
Het gemak waarmee de auteur zijn verhaal weet te vertellen is ongekend. Hier lijkt weinig krampachtig aan geboetseerd en geschaafd te zijn.

‘Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan voel ik onbezorgdheid. Iets wat je ieder opgroeiend kind gunt. We hadden alle vijf weliswaar geen grote huizen, dure spullen of kleding, en we maakten geen verre reizen, reden niet in grote auto’s, niets daarvan.
Maar we kregen wel een aai over de bol als we dat verdiend hadden en een schop onder de kont als we dat nodig hadden.
Vanuit die veilige omgeving kregen we de ruimte om te doen wat we het liefste deden.’

Tweede kans haalt toch niet de maximale score. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat na pagina 200 de corrector, redacteur of eindredacteur gestopt is met het foutloos opleveren van de tekst.
Ziekhuis,
Het was druk ik Café,
De scheids vloot, …

Het zorgt ervoor dat je volledig loskomt van het verhaal en naar taalfouten gaat speuren. Zo jammer.

Het boek verdient echter alleen positieve aandacht. Ik hoop dat dit boek zo succesvol gaat zijn, dat de noodzakelijke aanpassingen in de Tweede druk kunnen worden gedaan, opdat het toch een foutloze Tweede kans wordt.

Als muziekliefhebber kan ik met veel plezier vermelden dat het boek wordt afgesloten met een muzieklijst, die ter inspiratie heeft gediend voor de auteur. De verwijzing naar veel van de nummers vind je terug in het verhaal.
De complete lijst met tracks van o.a. Bruce Springsteen, De Dijk en Frank Boeijen is ook te beluisteren op Spotify. Top!

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Tweede kans, de debuutroman van Chris H. Beuker, laat de auteur zijn visitekaartje direct achter. Een verhaal dat tegelijk aangrijpend, geloofwaardig en vermakelijk is en dialogen bevat die zo lekker lopen dat ze doen denken aan die van bestsellerauteur James Patterson. Op ieder moment ben je er hierdoor als lezer zelf bij. Je zit midden in het verhaal en blijft zo nauw betrokken dat je zelfs jouw eigen bijdrage wilt leveren aan het verloop. Een leestip omdat er wederom niets boven Groningen gaat. Chris H. Beuker heeft een Tweede kans nodig om een goede eerste indruk te maken.

Persoonlijke songtekst:

‘Tien keer achter elkaar kan hij het al
Deze jongen kan alles met een bal
Zeker weten dat-ie tot de honderd komt
Die bal komt nooit meer op de grond
Kijk maar, kijk maar, kijk maar
Die je niet winnen kan’

(Bram Vermeulen– ‘de Wedstrijd’)

Peter
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789493343511
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 308
Verschijningsdatum: oktober 2024

Hartelijke dank aan Uitgeverij Palmslag voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van Peter van Bavel