'Imagine'

Peter van Bavel 22 november 2024
‘Vlees en bloed’ – Vincent Kortmann

Vier jaar tijd zit er tussen het verschijnen van zijn debuutroman De tussenzus en de ‘altijd lastige tweede’. Dit zegt wellicht iets over de wachttijd maar helemaal niets over de kwaliteit van zijn kersverse roman Vlees en bloed. Vincent Kortmann heeft zichzelf op alle fronten overtroffen.

Mijn recensie over De tussenzus bezat al een lading aan veren in 2020:

‘Ik heb buitensporig genoten.
Vijf blinkende sterren voor dit boek.
Deze auteur heeft er een fan bij’.

De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Ik hoopte wederom volop te genieten van alle talenten die deze auteur, die de bekroning Beste Groninger Boek in 2021 in de wacht sleepte en op de shortlist terecht kwam van de Hebban Debuutprijs, met zijn debuut etaleerde. Ik was dan ook van mening dat de goden mij gunstig gezind waren, toen bleek dat ik na ontvangst direct in dit boek kon beginnen. Mijn leesstapel was precies op tijd verdampt.

Vincent Kortmann is coördinator aan de Schrijversvakschool in Groningen, waar hij eerder zelf studeerde. Het hoofdpersonage uit Vlees en bloed is Viktor Nordmann en hiermee is de auteur dicht bij zichzelf gebleven. Viktor werkt bij een veilinghuis in Haarlem, als inkoper, taxateur en deskundige op het antiquariaat boeken, een baan die Vincent ook jarenlang vervuld heeft.

Waar gaat Vlees en bloed over?
Protagonist Viktor verhaalt vanuit eerste persoons perspectief over de relatie met zijn vader. De vervreemding van vader en zoon is aan verandering onderhevig en beweegt organisch gaande het verhaal. Vader Leo verandert door een heel aantal oorzaken van een stille, ingetogen man in een extraverte, energieke en ondernemende man. Viktor op zijn beurt krijgt steeds meer de trekken van de ingetogen, introverte versie van zijn vader, na een aantal confronterende levenslessen en gebeurtenissen. Op het moment waarop Viktor weer de regie wil gaan voeren over zijn eigen leven, worden de twee mannen tot elkaar veroordeeld. Ze wonen, leven en werken onder een dak. De verbondenheid wordt steeds groter tot het moment waarop het hectische leven van Viktor met nieuwe tegenslag te maken krijgt.

Veerkracht, incasseringsvermogen, verbondenheid, verantwoordelijkheid, liefde en vriendschap worden gevraagd van twee mannen die leven in de eenentwintigste eeuw.

Groningers staan van oudsher bekend als stugge mensen die moeite hebben hun gevoelens te tonen. Vincent is in de huid gekropen van de Haarlemmer Viktor en weet al zijn gevoel in de personages te stoppen. Daarnaast beschikt de auteur over een gevoel van humor dat het op exact de juiste momenten weet over te nemen van de momenten waarop je emotioneel diep geraakt wordt. Deze balans voorkomt dat het enerzijds te luchtig of anderzijds te zwaar wordt.

Gekozen woorden en zinnen vormen tezamen een boek dat op geen enkele waardevolle boekenveiling zou mogen ontbreken. Vlees en bloed van Vincent Kortmann schenkt zijn lezers een waardig en geloofwaardig verhaal over een vader en zijn volwassen zoon, dat naadloos past in de wereld waarin wij momenteel leven. Levensechte personages, gebeurtenissen en emoties.

‘Ik vroeg mij af of het vreemd is dat je de wensen en passies van je ouders niet kent.
Misschien was het zelfs goed dat je de diepste gedachten van je ouders niet kende.
Iedereen heeft recht op geheimen.’

Een leestip van mij en een kandidaat voor de titel: mijn favoriete boek van 2024.

Grappig is het om te vermelden dat de vader van Viktor in het boek worstenmaker is, in een slagerij in huis. Groninger en auteur Marik Sarkar schreef met zijn debuutroman Ossenkop (2024) ook over een slager en zijn zoon, die een slagerij aan huis hebben. Naast de geografische en thematische overeenkomsten, scoorde ook dit boek de volle score aan sterren. Gaat er toch niets boven Groningen.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Vlees en bloed ervaar je dat Vincent Kortmann geen eendagsvlieg is. Na zijn onvolprezen De tussenzus weet hij zelfs dit meesterwerk te overtreffen, door heel dicht bij zichzelf te blijven. Ware schoonheid zit diep vanbinnen. Ook al schrijft hij over anderen, het voelt als zijn eigen vlees en bloed waarover hij schrijft. Magistraal.

Verlies heeft nog nooit zoveel schoonheid gebracht. Wat zou Vincent zijn vader Fred ongelofelijk trots zijn geweest.

Persoonlijke songtekst:
‘Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world
You
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one’
(John Lennon – ‘Imagine’)

Peter
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789025471873
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 272
Verschijningsdatum: augustus 2024

Hartelijke dank aan Atlas Contact voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!