Lezersrecensie
'Doe mij een toppertje, en een breezer ananas...'
‘Zonnige zomercocktails’ – Jassy Davis
Drink met mate en drink met maten!
Hier in huis lopen twee dames rond die dol zijn op een cocktail wanneer de zon schijnt en er een d in de naam van de dag zit. Toch weten zij zichzelf te beheersen tot één dag in het weekend waarop de meest tropische ingrediënten, de shaker en de maatbeker tevoorschijn worden gehaald.
Om de amateurkennis over zaken als shaken, not stirred naar een hoger niveau te tillen, werd de uitgiftedatum van de geweldige uitgeverij van kookboeken GoodCook.nl, die de titel ‘Zonnige zomercocktails’ draagt met gejuich ontvangen. Het weer voldeed in de maand juni nog niet aan de voorwaarden die de dames hieraan hebben gesteld, dus het handzame gebonden boekje werd pal naast het weerhuisje in de kast gezet.
Op het moment dat het mannetje met het parapluutje in het huisje verdween en het in badkleding gehulde vrouwtje naar buiten kwam, werd het boekje onmiddellijk aan een nader onderzoek onderworpen.
De vertaling is van een hoog niveau. De Britse teksten zijn met dezelfde tongval en twist omgezet naar de Nederlandse taal met hier en daar een Engelse term die het in de Lage Landen net zo goed doet (‘Tipsy’). Hierover later meer.
Jassy Davis, auteur van een heel aantal kookboeken, begon haar carrière in het schrijven over voedsel als foodblogger. Haar enthousiasme voor thuis koken en cocktails maken, leidde ertoe dat ze een opleiding volgde aan de Ballymaloe Cookery School, in Cork (Ierland).
Ze is inmiddels gerenommeerd foodstylist, receptenontwikkelaar en schrijver. Ze schrijft voor o.a. The Huffington Post en The Evening Standard. Haar focus heeft altijd gelegen op het creëren van vrolijke, praktische recepten die je gemakkelijk thuis kunt maken. Over dit laatste, later meer.
Het receptenboek met 60 kleurrijke drankjes is een equivalent van een zonovergoten dag. Het ziet er vrolijk uit en de inleiding en de uitleg over de attributen, de shake-technieken, de glazenkast en hoe je zelf sapjes en frisdranken maakt zijn begrijpelijk en uitstekend te volgen.
De recepten hebben alleen een paginanummer en een index op cocktailnaam om ze terug te vinden. Verder zijn ze volledig willekeurig opgenomen en niet gesorteerd. Dat is niet praktisch, maar wat nog raadselachtiger is, is dat mocktails en cocktails niet apart van elkaar zijn opgenomen.
Het is daardoor zaak om de lijst met ingrediënten door te lopen om te bekijken of het recept alcoholisch of non-alcoholisch is. Dat werkt ontnuchterend.
De talloze kleurrijke illustraties van Sarah Ferone versterken het zomerse gevoel, maar zijn als enige vorm van afbeelding bij iedere cocktail volstrekt ontoereikend. Je wilt als Tom Cruise in spé, uit de film Cocktail, immers zien hoe het resultaat eruit moet gaan zien. Nu blijft het gissen of het resultaat overeenkomsten vertoont met de beoogde cocktail/mocktail.
Tot tweemaal toe heb ik nog de belofte gedaan om op zaken terug te komen. Bij deze:
Ad1: De vertaling is uitstekend maar de Engelse ingrediëntenlijst is ook veelal
vertaald. Dat heeft de vertaler prima gedaan, alleen leidt het voor de Nederlandse lezer en gebruiker af en toe tot lastige boodschappenlijstjes. Benodigdheden als Cream soda en single cream verdienen bij aankoop in de supermarkt een andere benaming.
Ad2: Jassy Davis houdt van recepten die je gemakkelijk thuis kan maken. Hier wringt wat mij betreft de schoen het meest. Wij hebben thuis een behoorlijke drank en likeurvoorraad maar de verscheidenheid die hier benodigd is om een aantal cocktails te maken is enorm. En kost een vermogen aan ruimte en geld.
Ter illustratie: een eenvoudige Cherry baby (pag 65) vraagt om Bourbon, Amaretto, Crème de Noyaux, Maraschino, Chocoladebitters en een Maraschino-kers om te garneren.
Naast onnoemelijk veel alcoholhoudende dranksoorten als Reposado tequila, silver tequila, lichte rum, bruine rum, donkere rum, 151 proof rum, rum-kokoslikeur, Aperol, droge Prosecco, Pimm’s No1, Triple Sec, Mousserende wijn, Crème de fraise, London dry gin, Campari, Vermouth, Vanille wodka, koffielikeur (nu ben ik op een derde van het hele boek) moet de koelkast ook volledig gevuld zijn met allerhande vooraf te bereiden sapjes, purees en vruchten.
Dit moet qua noodzakelijke aankopen ongeveer de omvang hebben van wat er buit is gemaakt bij de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20 van de vorige eeuw.
Voor de ingrediënten om de noodzakelijke sapjes, purees, stroopjes, siroopjes en garnering te maken, kan ik een breed gesorteerde groenteman niet alleen blij maken, maar tevens zijn vakantie mogelijk maken.
Ik vermoed dat wij representatief zijn, qua beoogde doelgroep. Ik weet ook dat het merendeel van de burgers in Groot Brittannië en de Lage Landen hier weinig mee kan. Heb je geen pub of kroeg, wees uiterst selectief in het kiezen van de cocktail die je wenst en in het aanschaffen van literflessen om vervolgens 15ml voor een cocktail te gebruiken. De cocktail kopen in een gespecialiseerde cocktail-bar (met of zonder Cruise) strekt tot aanbeveling.
Het is een mooi ogend receptenboek. Ik betwijfel of het nog vaak uit de kast zal komen, in tegenstelling tot de meeste uitgaves van deze uitgeverij.
⭐️⭐️ Met Zonnige zomercocktails heeft Jassy Davis bij Good Cook een compact gebonden boekje uitgebracht met 60 kleurrijke drankjes. De twee cocktaildames hier in huis werden enthousiast al voor de glazen gevuld konden worden. Helaas kon het zomers ogende boek niet louter positief worden beoordeeld.
Persoonlijke songtekst:
‘Daar aan de Costa zag ik je lopen
En ik ben eerlijk, je zag er lekker uit
Dus ik zeg: “Moppie, ga je met me dansen?
Ik ben de slagroom en jij het stukkie fruit”
Doe mij een Toppertje en een Breezer ananas
En doe er ook maar een dubbele whiskey bij
Want vanavond gaan alle remmen los
En we dansen, we springen, zijn zo blij’
(Guillermo & Tropical Danny – ‘Toppertje’)
Peter
Boekencast
Genre: Eten en drinken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433183
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 144
Verschijningsdatum: mei 2024
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Drink met mate en drink met maten!
Hier in huis lopen twee dames rond die dol zijn op een cocktail wanneer de zon schijnt en er een d in de naam van de dag zit. Toch weten zij zichzelf te beheersen tot één dag in het weekend waarop de meest tropische ingrediënten, de shaker en de maatbeker tevoorschijn worden gehaald.
Om de amateurkennis over zaken als shaken, not stirred naar een hoger niveau te tillen, werd de uitgiftedatum van de geweldige uitgeverij van kookboeken GoodCook.nl, die de titel ‘Zonnige zomercocktails’ draagt met gejuich ontvangen. Het weer voldeed in de maand juni nog niet aan de voorwaarden die de dames hieraan hebben gesteld, dus het handzame gebonden boekje werd pal naast het weerhuisje in de kast gezet.
Op het moment dat het mannetje met het parapluutje in het huisje verdween en het in badkleding gehulde vrouwtje naar buiten kwam, werd het boekje onmiddellijk aan een nader onderzoek onderworpen.
De vertaling is van een hoog niveau. De Britse teksten zijn met dezelfde tongval en twist omgezet naar de Nederlandse taal met hier en daar een Engelse term die het in de Lage Landen net zo goed doet (‘Tipsy’). Hierover later meer.
Jassy Davis, auteur van een heel aantal kookboeken, begon haar carrière in het schrijven over voedsel als foodblogger. Haar enthousiasme voor thuis koken en cocktails maken, leidde ertoe dat ze een opleiding volgde aan de Ballymaloe Cookery School, in Cork (Ierland).
Ze is inmiddels gerenommeerd foodstylist, receptenontwikkelaar en schrijver. Ze schrijft voor o.a. The Huffington Post en The Evening Standard. Haar focus heeft altijd gelegen op het creëren van vrolijke, praktische recepten die je gemakkelijk thuis kunt maken. Over dit laatste, later meer.
Het receptenboek met 60 kleurrijke drankjes is een equivalent van een zonovergoten dag. Het ziet er vrolijk uit en de inleiding en de uitleg over de attributen, de shake-technieken, de glazenkast en hoe je zelf sapjes en frisdranken maakt zijn begrijpelijk en uitstekend te volgen.
De recepten hebben alleen een paginanummer en een index op cocktailnaam om ze terug te vinden. Verder zijn ze volledig willekeurig opgenomen en niet gesorteerd. Dat is niet praktisch, maar wat nog raadselachtiger is, is dat mocktails en cocktails niet apart van elkaar zijn opgenomen.
Het is daardoor zaak om de lijst met ingrediënten door te lopen om te bekijken of het recept alcoholisch of non-alcoholisch is. Dat werkt ontnuchterend.
De talloze kleurrijke illustraties van Sarah Ferone versterken het zomerse gevoel, maar zijn als enige vorm van afbeelding bij iedere cocktail volstrekt ontoereikend. Je wilt als Tom Cruise in spé, uit de film Cocktail, immers zien hoe het resultaat eruit moet gaan zien. Nu blijft het gissen of het resultaat overeenkomsten vertoont met de beoogde cocktail/mocktail.
Tot tweemaal toe heb ik nog de belofte gedaan om op zaken terug te komen. Bij deze:
Ad1: De vertaling is uitstekend maar de Engelse ingrediëntenlijst is ook veelal
vertaald. Dat heeft de vertaler prima gedaan, alleen leidt het voor de Nederlandse lezer en gebruiker af en toe tot lastige boodschappenlijstjes. Benodigdheden als Cream soda en single cream verdienen bij aankoop in de supermarkt een andere benaming.
Ad2: Jassy Davis houdt van recepten die je gemakkelijk thuis kan maken. Hier wringt wat mij betreft de schoen het meest. Wij hebben thuis een behoorlijke drank en likeurvoorraad maar de verscheidenheid die hier benodigd is om een aantal cocktails te maken is enorm. En kost een vermogen aan ruimte en geld.
Ter illustratie: een eenvoudige Cherry baby (pag 65) vraagt om Bourbon, Amaretto, Crème de Noyaux, Maraschino, Chocoladebitters en een Maraschino-kers om te garneren.
Naast onnoemelijk veel alcoholhoudende dranksoorten als Reposado tequila, silver tequila, lichte rum, bruine rum, donkere rum, 151 proof rum, rum-kokoslikeur, Aperol, droge Prosecco, Pimm’s No1, Triple Sec, Mousserende wijn, Crème de fraise, London dry gin, Campari, Vermouth, Vanille wodka, koffielikeur (nu ben ik op een derde van het hele boek) moet de koelkast ook volledig gevuld zijn met allerhande vooraf te bereiden sapjes, purees en vruchten.
Dit moet qua noodzakelijke aankopen ongeveer de omvang hebben van wat er buit is gemaakt bij de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20 van de vorige eeuw.
Voor de ingrediënten om de noodzakelijke sapjes, purees, stroopjes, siroopjes en garnering te maken, kan ik een breed gesorteerde groenteman niet alleen blij maken, maar tevens zijn vakantie mogelijk maken.
Ik vermoed dat wij representatief zijn, qua beoogde doelgroep. Ik weet ook dat het merendeel van de burgers in Groot Brittannië en de Lage Landen hier weinig mee kan. Heb je geen pub of kroeg, wees uiterst selectief in het kiezen van de cocktail die je wenst en in het aanschaffen van literflessen om vervolgens 15ml voor een cocktail te gebruiken. De cocktail kopen in een gespecialiseerde cocktail-bar (met of zonder Cruise) strekt tot aanbeveling.
Het is een mooi ogend receptenboek. Ik betwijfel of het nog vaak uit de kast zal komen, in tegenstelling tot de meeste uitgaves van deze uitgeverij.
⭐️⭐️ Met Zonnige zomercocktails heeft Jassy Davis bij Good Cook een compact gebonden boekje uitgebracht met 60 kleurrijke drankjes. De twee cocktaildames hier in huis werden enthousiast al voor de glazen gevuld konden worden. Helaas kon het zomers ogende boek niet louter positief worden beoordeeld.
Persoonlijke songtekst:
‘Daar aan de Costa zag ik je lopen
En ik ben eerlijk, je zag er lekker uit
Dus ik zeg: “Moppie, ga je met me dansen?
Ik ben de slagroom en jij het stukkie fruit”
Doe mij een Toppertje en een Breezer ananas
En doe er ook maar een dubbele whiskey bij
Want vanavond gaan alle remmen los
En we dansen, we springen, zijn zo blij’
(Guillermo & Tropical Danny – ‘Toppertje’)
Peter
Boekencast
Genre: Eten en drinken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433183
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 144
Verschijningsdatum: mei 2024
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie