Huiveringwekkend goed !
In November 2023 won Paul Lynch de booker prize voor fictie met zijn dystopische roman Prophet song,nu in het Nederlands vertaald als “Lied van de Profeet”.
In het boek glijdt het dagelijkse leven in Dublin razendsnel af naar totale chaos,nu de machtsovername van een extreemrechtse partij die van het land een totalitaire staat wil maken.
We kennen de verhalen,van landen die in een politiestaat zijn veranderd,we zien dagelijks de beelden van het kapotgeschoten Gaza,ooggetuigen verslagen van mensen die in de val zitten en niet weten of ze de volgende dag zullen halen.
Zelden denken we hierover na:wat als het hier en nu gebeurt?Op die vraag geeft Lied van de Profeet antwoorden.
Het verhaal begint,als twee onbekende mannen op de deur kloppen bij de familie Stack.
Eilish,de vrouw van Larry doet open en mannen willen Larry spreken,omdat hij zich in de nesten heeft gewerkt en gevaar loopt.
Larry werkt bij de vakbond voor leraren en organiseert een staking tegen de nieuwe,ultrarechtse regering die allerlei beperkingen oplegt aan leraren en wetenschappers.Eilish is bioloog,heeft een dementerende vader in huis en vijf kinderen.
Larry wordt vrij kort na het bezoek van de teee mannen,die van het Garda National Services Bureau zijn,opgepakt en verdwijnt voor lange tijd uit het zicht van het verhaal.
Intussen moet Eilish proberen om onder barre omstandigheden in het land,haar kinderen veilig te houden.
Paul Lynch heeft dit verhaal zo spannend en geweldig goed in elkaar gezet,je bent nog niet gewend aan een afschuwelijke situatie of je wordt weer meegesleept naar de volgende gruwelijker.
De focus op dit gezin,de vechtende moeder,maakt Lied van de Profeet zo ijzersterk.
Het aanpassingsvermogen van Eilish en de kinderen,het is verbijsterend,krankzinnig maar ook invoelbaar.Lied van de Profeet is onthutsend en erg spannend,de vraag hoe en waarom de aftakeling in Ierland is begonnen,blijft open in het verhaal.
Ook de vraag,wat wil de regering eigenlijk of waar komen de wapens vandaan,miet door de lezer zelf worden ingevuld,dit is een keuze van de schrijver.
Het stelt Paul Lynch in staat bij de kern te blijven:dit kan ons overkomen,de voorwaarden hebben we er al een tijdje voor geschapen:een partij die de grondwet ter discussie stelt wint de verkiezingen.Het gaat in dit boek ook niet om of dit kan gebeuren,want dat kan,maar om:wat zou je doen?
Met Lied van de Profeet,heeft Paul Lynch voor mij één van de beste boeken van dit jaar geschreven!