Familie intriges

Petra Holla 22 februari 2025
Ik mocht dit boek lezen voor de boekenreizigers.

De cover toont een vrouw vanaf haar linkerzijkant met zowel grijs als oranjeachtige kleurnuances. In de persoon zijn boomblaadjes en takken verweven, verwijzend naar de stamboom/ DNA onderzoek die zij doet, waarbij de onderkant van haar silhouette heel mooi in het luchtledige opgaat. De titel springt er zowel qua naam als kleur goed vanaf, waarbij de subtitel enorm intrigerend is.

In het verhaal maken we kennis met Fee Wilkens de 18-jarige dochter van Angela en Michel Wilkens, ze heeft een broer Fabian die 29 jaar is. De opa en oma van Fee hebben de sauna wereld in Nederland op de kaart gezet en zijn hierdoor rijk geworden. Nadat zij stoppen nemen hun zoons; de broers Robert, Bas en Michel het over, elk met hun eigen specialiteit op hun vakgebied en maken ze het groot en bekender. Hoewel je denkt dat alles pais en vree is, is niets minder waar en Fee zet alles onbewust in werking met het verzoek tot een DNAMatch. Wat volgt is een verhaal die ingenieus in elkaar zit en die langzaam tipjes van de sluiter oplicht. Waarbij de titel van het verhaal in meerdere facetten zijn uitwerking heeft in het verhaal.

Het verhaal is zeer filmisch geschreven, waarbij een mooie start wordt gemaakt met 3 maanden eerder, aansluitend de periode 21 november tot 10 december en een afronding in 3 maanden later. Het verhaal volgt Fee die als journalist in opleiding haar familiegeheim ontrafelt. Parralel hieraan lopen de dagboeken van Bas, die een soort flashback vormen in het verhaal. Het verhaal zit goed in elkaar en je wilt doorlezen en toch kabbelt het wat voort. Zo op 2/3 van het boek komt er vaart in het verhaal en gaat de ontknoping middels diverse plotwendingen snel en moet je rustig blijven lezen om het goed te kunnen volgen. Juist hierdoor geef ik het 3 sterren, voor mij had dit eerder in het verhaal gemogen om zo de spanning als thriller meer te verhogen en mij als lezer er meer in te betrekken.

De personages zijn goed neergezet, waarbij we de belangrijkste personages goed leren kennen. Toch blijf je als lezer achter met vragen o.a. waarom Angela dit allemaal toe liet op deze manier, waar zijn de opa en oma van Fee in dit verhaal. Juist deze losse eindjes hadden meer uitgewerkt kunnen worden om het een geloofwaardiger verhaal te laten zijn.

Meer recensies van Petra Holla