komt langzaam op stoom

Petra Holla 06 november 2024
Wel is aan te raden deel 1 ‘De Engelenmoord’ eerst te lezen zodat je de rode draad in het verhaal kan volgen en je zo meerdere elementen uit het verhaal begrijpt.

Op de cover springen de gele letters van de titel eraf, een titel die verwijst naar een nummer van de Belgische rockband Gorki, die een belangrijke rol in dit verhaal speelt. De opgegeten vis beloofd niet veel goeds en zeker met de opengesperde bek…. met de subtitel bereid je jezelf voor op een pittig boek.

We starten met een proloog waarbij we kennis maken met de 30- jarige Sarah Martens die het met de huwelijkse trouw met haar man Pierrot Raskin niet zo nauw neemt. Ze is vermist en onze oudgediende van deel 1: Marjolein De Vriese; zij wil weer gaan studeren en Nathan Durnez; werkzaam bij FGB Brussel worden ingeschakeld om haar op te sporen. Beide kennen elkaar vanuit het verleden en dat is niet helemaal vlekkeloos verlopen; de geheimen van toen komen aan de oppervlakte kunnen ze elkaar nu vertrouwen?

Wat volgt zijn korte hoofdstukken die de ene keer over Sarah gaan, dan weer over Nathan en Marjolein, vervolgens switchen we tussen de dader en de slachtoffers. Hoewel de schrijfstijl vlot en lekker snel leest, maken de korte hoofdstukken het soms wat lastig om echt in de personages te geraken. Gelukkig wordt veel goed gemaakt door de beeldende manier van schrijven waardoor je vele gebeurtenissen voor je kan zien. De Franse woorden in het verhaal zijn niet allemaal vertaald, wat soms een belemmering is over wat er nu bedoeld wordt. Zeker in het begin zijn er regelmatig flashbacks naar deel 1 wat ervoor zorgt dat je als je deze niet gelezen hebt, je soms dingen niet helemaal snapt. Naar het einde toe pakt het verhaal mij meer, de hoofdstukken worden dan ook iets langer waardoor je de verdieping in de personages meer voelt. Bjorn heeft zeker goede research gedaan wat een meerwaarde is voor het boek. Bij het wegleggen van het boek moet je wel even terug bladeren om weer in het verhaal te zitten, dus tip….. lees het achter elkaar en dan heb je een prachtig verhaal die je zeker naar het einde toe op het puntje van je stoel zet.

Het einde is voor nu een afrondend geheel qua verhaal in het boek. Echter datgene wat in deel 1 begonnen is wordt nu iets verder uitgewerkt, maar zeker niet beantwoord, dus op naar deel 3!

Het is een verhaal vol spanning, cliffhangers bij een groot aantal hoofdstukken, misleidingen, verboden liefdes, geloofsovertuigingen alles met een vleugje geheimzinnigheid.

Meer recensies van Petra Holla