Zeer goed uitgewerkt

Petra Holla 01 februari 2025
Ik mocht dit boek lezen voor L.S. Amsterdam leesclub.

Het is een voor mij onbekende auteur, maar na het lezen van dit boek smaakt het naar meer.

Het boek is een 2e deel wat heel goed zonder het eerste deel: Verborgen in de sneeuw, te lezen is. Er zijn wat korte verwijzingen, maar deze zijn niet storend in het verhaal. Het is meer dat je na dit boek meteen deel 1 wilt lezen.

De cover toont een koud oord met een eenzaam huis onder een skilift waar een paar mensen in zitten. In de sneeuw loopt een persoon richting het huis. De subtitel maakt dat ik het boek wil oppakken.

In het verhaal maken we kennis met Hanna Ahlander 34 jaar en werkzaam als rechercheur in het plaatsje Are. Haar naaste collega’s zijn Daniel Lindskog; iets ouder dan Hanna, Anton Lundgren; Rafael ‘Raffe’ Herrera en Carina Grankvist; een forensisch rechercheur. Alles wordt geleid door commissaris zware misdrijven Brigitta Grip; 60 jaar. Het is een hecht team die vertrouwd op elkaars intuïtie, kennis en ervaring.

In het boek lopen 2 verhalenlijnen parallel aan elkaar. Een verhaal in het heden wat gaat over het team onder leiding van Daniel die een moord onderzoekt, het bestrijkt de periode van 22 februari tot 2 maart . Daarnaast het verhaal in het verleden van Rebecka Ekvall, dat begint bij haar jeugd en eerst met jaren sprongen maakt en vervolgens kortere periode in het heden. Viveca weer deze verhaallijnen aan het eind mooi samen te laten komen.

De personages worden zeer realistisch neergezet en er is in het verhaal ruimte voor gevoelens, gedachtes en handelswijze van een ieder in het team, zonder dat hierbij de snelheid uit het verhaal gaat. Juist doordat alles gedetailleerde en op een filmische manier wordt beschreven waan je jezelf in dit koude oord en wil je door blijven lezen of het het team lukt om de dader van de moord te vinden. Het verhaal is goed, gedegen opgebouwd en het einde is verrassend en zeer goed uitgewerkt. Hoewel de hoofdstukken van Rebecka soms kort zijn, zitten deze bordenvol spanning om dan weer naar een aantal hoofdstukken van het team te gaan die eveneens vol spanning zitten.

Het gehele verhaal is in een goed tempo geschreven zonder stukken af te raffelen en de uitwerking van de daadwerkelijke dader zit zeer goed in elkaar.

Meer recensies van Petra Holla