Aanrader
29 maart 2021
Venijnig Spoor vertelt het avontuur waar Hannah in terechtkomt nadat ze met haar man Matthijs en 2 kinderen is verhuisd naar een tuinbouwgebied. Hannah komt uit Amsterdam, met Amsterdamse gewoontes, en compleet met bakfiets (tot grote hilariteit van de dorpsbewoners). Het is dus even wennen en aanpassen voor deze stadse. Voor mij heel herkenbaar, ik ben als wereldburger ruim 25 jaar geleden terecht gekomen in de Achterhoek. Vooral het schrikken dat men via de achterdeur binnenkomt zonder aan te bellen is zo herkenbaar.
Nadat Hannah op interessante wijze heeft kennis gemaakt met haar buurman David, is de schrik groot als David niet veel later plotseling dood wordt aangetroffen. Alle vingers wijzen naar Hannah en Matthijs, maar zijn zij ook echt schuldig? Je zou het bijna vergeten, maar naast alle beslommeringen rondom de moord zijn er ook andere zaken die Hannah’s aandacht vragen (problemen met de kinderen en problemen met Hannah’s vader).
Dit boek leest als een sneltrein, ik kon bijna niet stoppen met de bladzijde omslaan. De hoofdstukken zijn niet lang, en op zo’n manier opgebouwd, dat je ook echt verder wilt lezen. Naast het verhaal dat vanuit het oogpunt van Hannah wordt beschreven, staan er ook enkele cursief gedrukte stukjes tekst in, deze vertellen iets vanuit het perspectief van de echte moordenaar. Persoonlijk vond ik deze overbodig, het had voor mij geen toegevoegde waarde. Dat doet echter niets af aan het verhaal wat gewoon goed in elkaar zit. Daarnaast krijgen we nog een stukje “les” over de bloementeelt en de chemische middelen die daarbij komen kijken. Ik had werkelijk geen idee. Ja, ik zal nu beter nadenken over de herkomst voor ik zomaar een bosje bloemen aanschaf
Conclusie: het debuut van Anita Kok smaakt naar meer (wanneer komt je tweede boek, Anita?), en ik kan deze zeker aanraden. Ik geef het boek 3.5 ster. Drie sterren vind ik te weinig, maar het is net geen 4 sterren waard.