Experimenteren met perspectief doet het verhaal te onder
2023: 30/70* // 2,25/5⭐️ \\
Gerda Blees maakt voor "Wij Zijn Licht" een gewaagde keuze. Ze speelt met vorm en schrijft ieder hoofdstuk vanuit een onverwacht perspectief. Het narratief wordt zo onder andere geleid door een sinaasappelgeur, de twijfels, en een slow-juicer. Het maakt het werk zeker interessant en verfrissend om te lezen; ik ben nog nooit eerder zoiets tegengekomen in de literatuur. Ik was vooral een grote fan van het hoofdstuk dat werd geleid door “het verhaal”: hier was sprake van spannende meta-literaire reflectie, wat zorgde voor een sterk kantelpunt in het plot.
Ik ben er echter niet zeker van of ik het boek in zijn totaliteit vond slagen. De keuze over het perspectief werd wat mij betreft niet ver genoeg doorgetrokken, doordat het vaak gewoon terug leek te vallen in een alwetende verteller. Hierdoor kwam de gedurfde keuze net niet helemaal lekker uit zijn verf. Verder waren de personages zo verschrikkelijk storend dat ik het boek snel irritant vond om te lezen. Het plot leed in mijn optiek onder de keuze van van de vorm, en bleef redelijk vlak. Vandaar dat ik het boek geen hoge waardering kan geven.