Ode aan de liefde!

Pierre MG Peeters 05 februari 2023
Op 20 december 2021 komt Arno, de man van Wilco Harbers, te overlijden. Door deze spijtige gebeurtenis en de daaropvolgende rouwperiode raakte de auteur geïnspireerd door poëzie, wat uiteindelijk resulteerde in de dichtbundel die voorligt. De gedichtenbundel ‘DANSEN naar de OCHTEND’ is een bundeling van aangrijpende en beeldende gedichten over liefde en rouw. 61 ontroerende, treffende, pakkende en diepgaande gedichten geven een mooi beeld van de liefde die Wilco voor Arno voelde en voelt. In eenvoudige woorden en kernachtige zinnen weet Wilco zijn verdriet en gevoelens te uiten en mij te raken, zoals in volgend gedicht:

Wees niet sterk

Traan voor traan
laat binnen het verdriet

Liefde doet haar werk
wees niet sterk

Heel wat gedichten hebben een diepere betekenis, die je pas ontdekt en die tot je doordringt na meermaals de poëzietekst(en) te hebben gelezen. De illustraties bij enkele gedichten geven wat mij betreft een meerwaarde aan de poëtische woorden en sluiten naadloos aan bij de tekst.

Pakkend vond ik dat in deze bundel twee gedichten van Arno werden opgenomen. Een gaat slechts twee maanden aan zijn overlijden vooraf. Uit dit gedicht kan ik opmaken dat Arno het leven wilde loslaten en klaar was om te sterven:

kan ik slapen

altijd weer een haven

ben ik thuis

Arno
Bonaire, oktober 2021

Ik vind het erg mooi hoe Wilco zijn verdriet, zijn pijn, zijn angsten… in weinig niet mis te verstane woorden kan weergeven en daarmee zijn rouwproces wat kan verlichten. Niets neemt het verdriet en de pijn weg, maar deze gedichten verzachten duidelijk alles wat er niet meer is.

Deze bundel heb ik al een paar keer herlezen en de teksten op mij laten inwerken. Telkens weer werd ik geraakt en begreep ik hoe groot het verdriet van Wilco is, maar nog meer hoe onuitputtelijk zijn liefde was en nog steeds voor Arno is.

Deze krachtige gedichtenbundel kan voor velen een manier zijn om een rouwproces te verzachten.

Meer leuke en interessante recensies zijn te lezen op www.indeboekenkast.com

Meer recensies van Pierre MG Peeters