Prachtige verhalen van een meesterverteller!
Het Groot Biegel Sprookjesboek is een prachtige verzameling van 30 verhalen die laat zien waarom Paul Biegel een van de beste kinderboekenschrijvers van de Lage Landen is. Het boek zit boordevol betoverende sprookjes die zowel kinderen als volwassenen weten te raken. Zodra je de eerste pagina openslaat, stap je een wereld vol fantasie binnen waar magie en emotie hand in hand gaan.
Paul Biegel heeft het talent verhalen te vertellen die jong en oud aanspreken. De sprookjes in dit boek zijn wat mij betreft stuk voor stuk pareltjes: sommige grappig en luchtig, andere juist ontroerend en diepgaand. Wat mij opviel, is dat de verhalen nooit voorspelbaar zijn. Waar traditionele sprookjes vaak eindigen met een simpele les, durft Biegel verder te gaan. Hij stelt vragen over goed en kwaad, over keuzes maken en over de kracht van vriendschap. Dit maakt zijn werk niet alleen meeslepend voor kinderen, maar ook waardevol voor volwassen lezers, die de diepere lagen in de verhalen zullen herkennen en kunnen doorgronden.
De kracht van Biegel zit mijns inziens niet alleen in zijn originele verhalen, maar ook in zijn taalgebruik. Hij heeft een mooie, beschrijvende, beeldende, fantasievolle, prettige, humorvolle, maar eenvoudige schrijfstijl, waarin elk woord zorgvuldig gekozen lijkt te zijn. Hij gebruikt geen bombastische woorden en alles leest lekker vlot weg. Dit boek is dan ook niet alleen een genot voor jonge lezers, maar ook voor volwassenen die van mooie taal houden.
Een ander hoogtepunt van het Groot Biegel Sprookjesboek zijn de personages. Hoewel de verhalen kort zijn, weet Biegel toch personages te creëren die echt tot leven komen. Of het nu een dappere muis, een bange spreeuw of een zoute goudvis is, elk personage heeft een eigen verhaal en voelt ook echt aan. Hierdoor leef je als lezer mee en voel je je heel betrokken bij hun avonturen.
De illustraties in het boek verdienen zeker een speciale vermelding. Ze vullen de verhalen perfect aan en maken de sprookjeswereld nog magischer. De tekeningen zijn heel gedetailleerd en sfeervol en vullen de verhalen naadloos aan en zullen zeker de jongere lezers aanspreken. Voor oudere lezers zijn deze illustraties een extra dimensie aan de toch al rijke teksten. Grootouders, ouders en voorlezers kunnen zich in de afbeeldingen verliezen en hun fantasie naar boven halen.
Wat dit boek echt bijzonder maakt, is dat de verhalen tijdloos zijn. Hoewel het Groot Biegel Sprookjesboek al enkele jaren bestaat, blijven de thema’s actueel. Dit komt zeker door Biegel’s unieke stijl en de universele onderwerpen die hij behandelt. Het boek voelt nooit ouderwets aan en kan wat mij betreft zeker generaties met elkaar verbinden. Grootouders kunnen er met evenveel plezier uit voorlezen als ouders, en kinderen zullen de verhalen keer op keer willen herlezen. Sommige verhalen hebben wel een melancholieke ondertoon. Voor sommige jonge lezers kan dit misschien wat zwaar aanvoelen, maar toch zit er altijd een sprankeltje hoop in de verhalen, wat de melancholie dan weer zal verzachten. Aan de andere kant maakt deze emotionele diepte de verhalen juist rijker en gelaagder.
Ik vind het Groot Biegel Sprookjesboek een meesterwerk dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Het is een boek dat je niet alleen leest, maar waar je ook volledig in opgaat en alles meebeleeft vanaf de eerste rij. Het is ook een boek dat je aan het denken zet en tegelijkertijd betovert.
Of je nu een liefhebber bent van sprookjes, mooie taal of gewoon een goed verhaal, dit boek is een absolute aanrader. Het laat zien hoe krachtig en tijdloos verhalen kunnen zijn en waarom Paul Biegel een van de grootste kinderboekenschrijvers is die de Lage Landen heeft gekend.
Meer leuke en interessante recensies zijn te lezen op www.indeboekenkast.com
Meer leuke en interessante recensies zijn te lezen op www.indeboekenkast.com