Een groots boek!
Ik mocht voor 'Zin in feelgood-leesclub' de historische roman 'Hoe klein de wereld is' lezen.
Bedankt Uitgeverij LUITINGH-SIJTHOFF voor het recensie-exemplaar.
De historische roman ‘Hoe klein de wereld is’ van Carla de Jong en Walter Lucius neemt je mee naar een tijd waarin familiebanden, liefde en morele dilemma’s onder hoogspanning staan. Het verhaal speelt zich af op Texel, tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en biedt een fascinerend inkijkje in een minder bekende episode: de aanwezigheid van Indiase soldaten in Duitse dienst. De Jong en Lucius weten met hun beeldende stijl en sterke personages een roman neer te zetten die zowel meeslepend als historisch intrigerend is.
We maken kennis met Luna Lansman, een jonge vrouw die samen met haar zwijgzame vader en grootmoeder op Texel woont. Haar leven verandert drastisch wanneer Rifka, een Joods meisje, bij hen onderduikt. Wat begint als een noodgedwongen situatie, groeit uit tot een hechte band tussen de twee. Maar de oorlog dwingt Luna om moeilijke keuzes te maken, vooral als haar jeugdvriend Thiemen steeds verder in de idealen van de NSB wordt gezogen. Hun vriendschap, ooit vanzelfsprekend, komt onder druk te staan en Luna voelt hoe haar wereld langzaam uit elkaar dreigt te vallen.
In 1943 komt Chandar Kapoor, een Indiase legerarts in Duitse dienst. Zijn aanwezigheid is een schok voor Luna: hoe kan iemand zoals hij, met een Brits-Indiase achtergrond, samenwerken met de vijand? Kapoor blijkt echter een man vol tegenstrijdigheden, gevangen tussen loyaliteit en overlevingsdrang. Zijn band met Luna ontwikkelt zich in een spel van aantrekking en twijfel. Ze delen een gevoel van ontheemding en verlangen naar vrijheid, maar kunnen ze elkaar echt vertrouwen? Zijn aanwezigheid maakt de dynamiek tussen Luna en Rifka nog ingewikkelder, en de onderlinge spanningen lopen steeds hoger op.
Wat dit boek zo sterk maakt, is hoe de auteurs de menselijke kant van oorlog blootleggen. Er is geen eenvoudige scheiding tussen goed en fout; iedereen probeert te overleven binnen de keuzes die hen worden opgedrongen. Rifka draagt het onzichtbare gewicht van haar Joodse identiteit en het constante gevaar dat haar leven bedreigt. Luna worstelt met haar gevoelens voor Kapoor en haar verlangen naar onafhankelijkheid. Kapoor zelf balanceert tussen zijn morele overtuigingen en de situatie waarin hij verstrikt is geraakt. Hun onderlinge relaties zijn doordrenkt van wantrouwen, hoop en een verlangen naar iets wat misschien niet haalbaar is.
Daarnaast is de historische setting een absolute troef. Texel wordt bijna een personage op zich: de ruige natuur, de geïsoleerde gemeenschap en de voortdurende dreiging van oorlog vormen een beklemmend decor. De auteurs weven op subtiele wijze historische feiten door het verhaal, waardoor het boek niet alleen een spannende roman is, maar ook een waardevolle inkijk biedt in een onderbelicht stuk geschiedenis. Het Legion Freies Indien, de eenheid van Indiase soldaten die met de nazi’s samenwerkten, wordt op een intrigerende manier belicht, zonder dat het geforceerd aanvoelt.
De schrijfstijl is vlot en beeldend, waardoor de emoties en innerlijke conflicten van de personages goed voelbaar zijn. De dialogen zijn natuurlijk en scherp, en de afwisseling tussen actie en introspectie houdt het tempo hoog. De psychologische diepgang maakt dat je als lezer volledig wordt meegezogen in de belevingswereld van Luna, Rifka en Kapoor.
Een belangrijk thema in ‘Hoe klein de wereld is’ is de zoektocht naar vrijheid. Rifka zoekt fysieke vrijheid, Luna zoekt emotionele bevrijding van haar beklemmende omgeving, en Kapoor verlangt naar een leven waarin hij niet meer tussen twee werelden wordt verscheurd. Hun verhalen raken op een bijzondere manier met elkaar verweven, waardoor het boek een gelaagde en aangrijpende leeservaring biedt.
Deze roman het brengt een vergeten stukje geschiedenis tot leven en laat je als lezer nadenken over de complexiteit van menselijke keuzes in extreme situaties.
Samenvattend is ‘Hoe klein de wereld is’ een indrukwekkende roman over liefde, loyaliteit en overleven in een wereld die uit elkaar valt. De meeslepende schrijfstijl, de historische diepgang en de krachtige personages maken dit boek een absolute aanrader. Of je nu een liefhebber bent van historische romans of gewoon een goed geschreven verhaal zoekt dat je niet loslaat: dit boek is een parel die nog lang nazindert.
Ik waardeer dit boek dan ook graag met vijf (5) sterren.
Bedankt Uitgeverij LUITINGH-SIJTHOFF voor het recensie-exemplaar.
Ik waardeer dit boek dan ook graag met vijf (5) sterren.