Een toegankelijk verhaal met een krachtige boodschap!

Pierre MG Peeters 16 december 2024
"Maak er iets moois van!" van Gidon Lev is een inspirerend autobiografisch boek dat zowel ontroert als hoop biedt. Samen met zijn partner Julie Gray deelt Lev zijn levensverhaal, waarin hij zijn jeugd, de gruwelen van de Holocaust en zijn veerkrachtige zoektocht naar geluk en betekenis centraal stelt. Het resultaat is een boek dat niet alleen historische waarde heeft, maar ook een krachtige boodschap van optimisme en doorzettingsvermogen uitdraagt.

De auteur werd geboren in Tsjechoslowakije en bracht zijn vroege jaren door in het pittoreske Karlovy Vary. De opkomst van het naziregime veranderde echter alles. Als Joodse jongen werd hij samen met zijn familie gedeporteerd naar Theresienstadt, waar hij vier jaar gevangen zat. Van de 26 familieleden die samen met hem gedeporteerd werden, overleefden slechts enkelen. Maar toch slaagt Gidon Lev erin om ondanks deze donkere periode steeds een positieve levenshouding te behouden.

Het boek legt niet alleen de nadruk op de verschrikkingen van de Holocaust, maar kijkt vooral naar wat daarna kwam: de wederopbouw van een leven, de zoektocht naar een nieuwe identiteit en het omarmen van vreugde en liefde. Het is deze focus op herstel en veerkracht die "Maak er iets moois van!" onderscheidt van veel andere Holocaust-literatuur. Tevens zijn er verwijzingen naar gebeurtenissen uit de recente oorlogsvoering van Israël tegen Hamas en Hezbollah ter bescherming van zijn inwoners en territorium.

De schrijfstijl is eenvoudig en direct, wat het boek toegankelijk maakt voor een breed publiek. Julie Gray, die Gidons verhaal heeft opgetekend, koos voor een persoonlijke en eerlijke benadering. Elk hoofdstuk zoomt in op een specifiek thema, variërend van verlies en rouw tot de kracht van liefde en familie. Deze thematische indeling maakt het boek overzichtelijk en laat de lezer reflecteren op de universele lessen die Gidons verhaal biedt.
Sommige lezers kunnen de losse structuur als verwarrend ervaren, omdat het verhaal niet altijd strikt chronologisch wordt verteld. Toch draagt deze aanpak bij aan de menselijke en spontane toon van het boek, alsof Gidon zelf naast je zit en zijn verhaal vertelt.

Wat "Maak er iets moois van!" zo bijzonder maakt, is de optimistische boodschap die door het hele boek heen verweven is. Gidon Lev laat zien dat zelfs na de meest onvoorstelbare trauma’s het mogelijk is om vreugde te vinden. Zijn liefde voor dans, voetbal en zijn familie, evenals zijn hernieuwde zoektocht naar liefde op latere leeftijd, laten zien hoe krachtig een wel mens kan zijn.

Ik denk dat de titel van het boek niet zomaar gekozen is, het is volgens mij een oproep om, ondanks tegenslagen, men steeds iets moois van het leven moet proberen te maken . Deze boodschap resoneert vooral in de passages waarin Gidon reflecteert op zijn rol als vader en grootvader en hoe hij zijn ervaringen doorgeeft aan volgende generaties.

Het is een verhaal dat je uitnodigt om na te denken over je eigen keuzes en hoe je met moeilijkheden omgaat.

Voor mensen die niet bekend zijn met Holocaust-literatuur, biedt dit boek een zeer laagdrempelige ingang.

Toch enkele bedenken zonder kritisch te willen zijn of afbreuk aan het boek te doen:
- de schrijfstijl lijkt wat te eenvoudig en voelt soms zelfs kinderlijk aan
- het boek biedt minder nieuwe inzichten voor personen die al veel over de Holocaust hebben gelezen
- de kracht van het verhaal ligt mijns inziens vooral in de persoonlijke en hoopvolle insteek en minder in een diepgravende historische analyse.

"Maak er iets moois van!" is meer dan een overlevingsverhaal, het is een ode aan het leven.
Het boek herinnert ons eraan dat, zelfs na de donkerste periodes, licht en hoop mogelijk zijn.
Gidon Lev’s verhaal is een krachtige getuigenis van veerkracht, liefde en de menselijke wil om door te gaan.
Hoewel het boek niet perfect is en hier en daar wat meer diepgang had kunnen bieden, is de boodschap universeel en relevant voor ons allen. Het leert ons immers dat het leven niet draait om wat ons overkomt, maar om hoe we daarmee omgaan.
Of zoals Gidon zelf zegt: 'maak er iets moois van'.

Ik waardeer dit boek dan ook graag met vier sterren.

Meer recensies van Pierre MG Peeters

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur