Zoeken naar een THUIS
Waar is mijn huis? is een prachtig prentenboek. Complimenten aan de illustrator en schrijfster. Ik zie een fijne samenwerking op verschillende thema's. Moeten vluchten, huis verlaten en asiel vragen. Vriendschap, warmte, angst, heimwee, afwijzing, welkom zijn.
De hoofdpersonen zijn vos en vogel, maar stiekem ook haas. Haas is op iedere bladzijde te vinden, al moet je hem zoeken, een vriendschap op de achtergrond, die heel belangrijk is. Uiteindelijk krijgt Vos ook nog een nieuwe vriend, die hem een warm welkom geeft.
Achterin staat nog een lied dat je met kleuters kunt leren over dit boek. Er staat een QR code, waarmee je hem kunt beluisteren. De zin: 'ook jij, ook jij, past erbij haakt je in de ziel. Ik zie een mooie plek voor jou en mij.
Het boek is goed geschikt voor kleuters. Vanaf een jaar of 3 kun je het gebruiken, door samen te bladeren en plaatjes te kijken, er valt veel te zien en te vertellen, maar dan is de tekst misschien nog wat te lang. Wat dit boek zo fijn maakt is dat het over dieren gaat. Hierdoor is het ook zeer bruikbaar voor kinderen die uit hun eigen land gevlucht zijn en onze taal nog niet voldoende beheersen, maar wel al wat ouder zijn dan de kleuterleeftijd. Het wordt nergens kinderachtig.
Pioen april 2025
Pioen april 2025