Boekverwanten en boekenliefde
In De bibliotheek van Parijs wordt je meegenomen naar Amerika in het (redelijke) heden van 1983 met het verhaal van Lily én naar de Tweede Wereldoorlog in Parijs met het verhaal van Odile.
Het verhaal springt heen en weer in de tijd, tussen 1939 en 1983, tussen Odile en Lily. De link tussen deze twee dames wordt gelukkig snel duidelijk. Het verhaal van Odile speelt voornamelijk in de Tweede Wereldoorlog in Parijs en dan om precies te zijn in de American Library aldaar. Odile maakt niet per se veel mee, maar de dingen die ze meemaakt zijn wel levensbepalend. Haar tweelingbroer Rémy is belangrijk voor haar, net als haar vriendin Margareth. Daarnaast spelen haar vriend Paul, haar vader en de collega’s in de bieb een belangrijke rol in haar leven. De oorlog is steeds aanwezig en heeft een invloed op Odile waar ik eigenlijk nog niet zo vaak over gelezen heb. Meestal gaan oorlogsboeken over deportaties, honger, kampen. In dit geval is er ook wel honger en zijn er ook deportaties, maar op de een of andere manier anders beschreven. Odile is loyaal naar de mensen om wie ze geeft, maar gaat gaandeweg wel nadenken. Soms te laat...
Lily woont in Froid, Montana, is tiener en heeft het niet makkelijk. Mevrouw Gustafson, oorlogsbruid en inmiddels in de 60, is haar buurvrouw waar ze eigenlijk niks van weet. Op een dag besluit ze de buurvrouw te gaan interviewen voor een project op school en er ontstaat een vriendschap. Deze mevrouw Gustafson wordt erg belangrijk voor Lily. De Franse lessen slepen Lily door een moeilijke tijd heen, en ondertussen leert ze nog veel meer van mevrouw Gustafson. Die dankzij haar levensloop soms op hele harde wijze levenslessen heeft geleerd.
Het boek is gebaseerd op waargebeurd verhaal en aan het eind lees je welke personages echt hebben bestaan (Boris, miss Reed, Dr. Fuchs, Peter & Helen en Clara de Chambrun bijvoorbeeld). Dat maakt een boek altijd interessanter.
Ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen. Het is een grote ode aan de boeken en de liefde van mensen voor boeken. En dat tijdens de Tweede Wereldoorlog en tegen die achtergrond. Een aanrader voor mensen die van boeken houden dus. En voor mensen die graag boeken over de Tweede Wereldoorlog lezen. In dit boek wordt de oorlog op zo’n andere manier beschreven dan in andere boeken. En dat vond ik bijzonder.
Ik schreef een uitgebreider blog over dit boek. Dat kun je hier vinden: https://pleuntjeswereld.blogspot.com/2021/01/janet-skeslien-charles-de-bibliotheek.html