Geweldige “Wat als” van Sittenfeld
Wat zou er gebeurd zijn met Hillary Clinton als ze geen Clinton was geworden maar Rodham was gebleven. Dat is het uitgangspunt van dit boek. Hillary verlaat Bill en gaat haar eigen weg. Hoe haar leven dan verlopen zou kunnen zijn lees je in dit boek.
Dat gegeven was voor mij al voldoende om mee te willen lezen met deze leesclub. Dat én het feit dat ik het omslag zo mooi vond dat ik het boek al heel vaak vast had gepakt in de boekhandel.
Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon, waardoor je als het ware Hillary bent. Dat is even wennen, omdat het over een echt bestaand persoon gaat, maar na een paar bladzijdes leest het als een gewone roman. Want dat is het, een roman. En wat voor een!
Het boek is verdeeld in 3 delen (en een proloog) die het leven van Hillary beslaan vanaf de tijd dat ze afstudeerde aan Wellesley College tot nu. Haar rede aan het Wellesley is de proloog, daarna volgt Het Sprookje, De vrouw en De koploper. De drie delen bevatten samen maar 7 hoofdstukken, dus dat zijn flinke hoofdstukken. Gelukkig zijn er dan weer genoeg witregels te vinden waar je even kunt stoppen (omdat even het hoofdstuk uitlezen gewoon niet altijd een optie is). Het boek is chronologisch (op 1 hoofdstuk na) en dat is wel prettig lezen. Het is echt bijzonder om te bedenken hoe het met Hillary zou zijn gegaan als ze niet bij Bill was gebleven. Zou het zoals in dit boek zijn geweest?
Je leest over de gedrevenheid van een vrouw doe vastbesloten is de wereld voor vrouwen te verbeteren (en daardoor wordt beschouwd als een ere-man, want een vrouw kan zo niet zijn) en hoe alles wat ze diet daardoor onder een vergrootglas wordt gelegd.
Mooi is het om fictie (want het boek is echt een roman) en non-fictie (de kleding die de Obama’s droegen toen ze na de eerste winst van Barack Obama op het podium kwamen bijvoorbeeld, of de uitspraak van Hillary dat ze ook thuis had kunnen blijven om koekjes te bakken) zijn verweven in deze roman.
Een van de beste boeken die ik dit jaar las!
Een van de beste boeken die ik dit jaar las!