Huiveringwekkende horror!
‘Ararat’ begint met een spannend uitgangspunt: een aardbeving onthult een gigantische grot hoog op de berg Ararat. In deze grot wordt een ontdekking gedaan dat doet vermoeden dat dit de laatste rustplaats van de ark van Noach is.
Een team van wetenschappers, archeologen en filmmakers gaat op expeditie om de plek te verkennen. Wat ze daar aantreffen, is echter niet de Bijbelse ontdekking die ze hadden verwacht.
Deze ontdekking zet een reeks angstaanjagende gebeurtenissen in gang. Paranoia, isolement en een kwaadaardige kracht krijgt de expeditieleden in hun greep.
Het verhaal is geschreven vanuit meerdere perspectieven. De personages die er in dit verhaal het meest toe doen zijn Ben Walker, Adam en Meryam.
De afwisseling tussen deze personages geeft een compleet beeld van de expeditie, maar zorgt daarnaast ook voor extra spanning.
De schrijfstijl van Christopher Golden is filmisch en levendig. Dit zorgt ervoor dat de beschrijvingen van de omgeving en de beklemmende sfeer in de grot ongelooflijk voelbaar zijn.
Wat mij betreft zat de spanning er dan ook meteen vanaf het begin goed in. De setting vond ik echt geweldig.
De oplopende dreiging in het verhaal liet mijn hart sneller kloppen. Dit omdat de isolatie de personages dwingt niet alleen het bovennatuurlijke gevaar onder ogen te zien, maar ook hun eigen angsten. Dit was echt intens als je het mij vraagt.
De personages zijn naar mijn mening goed uitgewerkt en ook nog eens divers. Adam en Meryam zijn interessante personages wiens relatie ook nog eens op de proef wordt gesteld.
Ben Walker was een man naar mijn hart en zijn mysterieuze verleden en vaardigheden waren echt een toevoeging aan dit verhaal.
Ook de bijrollen voegen diepgang toe. Ze geven de lezer onder andere inzichten wat betreft de verschillende geloofsovertuigingen.
Deze thriller bevat zowel bovennatuurlijke horror- als psychologische aspecten. Deze waren perfect in balans. Het is een meeslepende mix van spanning en avontuur.
Christopher Golden combineert in dit verhaal folklore, theologie en de menselijke strijd om te overleven en dit doet hij op meesterlijke wijze. Ik vond het absoluut huiveringwekkend.
Het einde bezorgde mij gevoelens van onrust en ik ben heel benieuwd in welk avontuur Ben Walker de volgende keer verzeild zal raken.
Conclusie
Hoewel ‘De weg des doods‘ mij niet echt wist te overtuigen, kon ‘Ararat‘ dit wel.
De bovennatuurlijke aspecten in dit verhaal vond ik absoluut briljant en op een meeslepende manier uitgewerkt.
Het verhaal had een beklemmende sfeer welke absoluut voelbaar was. De personages waren interessant en naar mijn mening zeker goed uitgewerkt. Er was voldoende diepgang aanwezig.
Dit boek is wat mij betreft een absolute aanrader voor liefhebbers van horror.
In het Engels zijn er al twee andere delen verschenen in de Ben Walker reeks en ik hoop enorm dat Boekerij ook deze zal gaan vertalen.
Conclusie
Dit boek is wat mij betreft een absolute aanrader voor liefhebbers van horror.