Een geweldige serial killer thriller!

Priscilla 15 augustus 2023
‘De 20’ is het tweede boek van Sam Holland en tevens het tweede boek in de ‘Major Crimes‘ serie.

Waar we in het eerste boek kennis maakten met Nate Griffin en Cara Elliott, maken we in dit boek kennis met een ander team rechercheurs onder leiding van Adam Bishop.

Dit brengt mij meteen bij de vraag die door velen aan mij werd gesteld. ‘Is het een serie of kan dit boek ook als standalone worden gelezen?’

De mensen die mij kennen zullen zich verbazen, want mijn antwoord is anders dan anders. Wat mij betreft zijn deze twee boeken los van elkaar te lezen, ondanks dat ze tot een serie behoren.

Ja, we zien een personage uit ‘De echoman‘ kort terug, maar in een hele kleine bijrol en de achtergrond is niet zo heel erg van belang voor het verhaal in dit tweede boek.

Ook de zaak van ‘De echoman‘ speelt in dit verhaal geen rol.

Dat gezegd hebbende, in ‘De 20‘ maken we kennis met Adam Bishop en zijn team wanneer er een toegetakeld lijk wordt gevonden op een vuilstortplaats.

Echter blijkt al snel dat er nog veel meer verborgen ligt en krijgen Adam en zijn team te maken met een mogelijke seriemoordenaar die er, zo lijkt het, geen specifiek soort slachtoffer op na houdt.

De toon van dit boek wordt gezet door een sterk proloog dat geschreven is vanuit het perspectief van een slachtoffer.

Intens, en zeker een proloog dat direct de spanning opbouwt. Een spanning die wat mij betreft geen moment wegzakt en aanwezig blijft tot het allerlaatste hoofdstuk.

Het boek is verdeeld in delen die een duidelijke structuur geven aan het verhaal.

Daarnaast lezen we niet alleen vanuit verschillende perspectieven, maar vinden we ook hoofdstukken waarin we fragmenten lezen vanuit belangrijke dossiers en documenten.

De wisselende perspectieven en deze stukjes informatie samen, zorgen voor een compleet verhaal dat hier en daar voelt als een puzzel.

En deze puzzel kent zoveel gave twists, dat je op meerdere momenten in het verhaal verrast wordt.

Omdat je in dit tweede boek van de ene verbazing in de andere valt, kan het soms voelen als ‘too much’.

In het geval van ‘De 20‘ vond ik het persoonlijk heel erg gaaf en kon ik het absoluut waarderen. Psychologisch zit deze thriller namelijk ontzettend goed in elkaar en alles draagt bij aan het sterke plot.

Ook de personages in dit tweede boek kennen weer een zekere mate van complexiteit.

Natuurlijk hebben we een fascinerende moordenaar en lezen we hoofdstukken vanuit slachtoffers die heel intens aanvoelen, maar we hebben ook rechercheurs en personages die niet perfect zijn.

En vooral van dat laatste ben ik fan.

Adam Bishop is een complexe man met een flinke rugzak en dit wordt zeker duidelijk.

Zijn personage geeft absoluut een extra laag aan het verhaal en zijn karakter vond ik goed uitgewerkt met de nodige verdieping.

Juist vanwege zijn onvolkomenheden kon ik vrij vlug een band met hem opbouwen.

Omdat we dit tweede boek vanuit andere personages lezen dan het eerste, ben ik heel benieuwd welke weg Sam Holland met haar volgende boek in gaat slaan. Zien we hem terug of Cara en Nathan? Of allemaal?

Deze thriller vol verrassende wendingen en een goede opbouw aan spanning sluit af met een intens proloog.

Een proloog dat mij liet gillen van frustratie, because.. It’s semi open. Waarom doet Sam Holland dit ons aan?

Ik kijk nu al enorm uit naar een derde deel in deze serie!

Conclusie
‘De echoman‘ kreeg van mij vijf sterren, dit tweede boek krijgt ze ook!

‘De 20′ was een gave thriller met een goede opbouw aan spanning, zeker in combinatie met de verschillende perspectieven en het complexe karakter van Adam Bishop.

Er zitten veel verrassende wendingen in en de psychologie erachter vond ik absoluut briljant.

Er hadden van mij iets meer gruwelijke details in gemogen, maar ik kan het Sam Holland vergeven.

Door wisseling van perspectieven, de korte hoofdstukken en het feit dat er van alles gebeurt, leest het boek vlot weg.

Een geweldige serial killer thriller die echt niet mag ontbreken op jouw lijst!

Meer recensies van Priscilla