Eye opener
In ‘Goede moed‘ onderzoekt en bespreekt Tim Hofman angsten die onze samenleving stevig in de weg zitten. Hij zoomt in op onze persoonlijke angsten en overwegingen en daarnaast zoomt hij uit, om zo onze maatschappij op een kritische manier te bekijken.
En uiteraard doet Tim dit, zoals de mensen die hem kennen van tv en YouTube, geheel op zijn manier.
Tim Hofman neemt ons middels drie delen, en daarbinnen verschillende hoofdstukken met allen een eigen thematiek, mee door zijn eigen leerproces. Hij bespreekt zijn eigen angsten en daarnaast de angsten die velen van ons zullen herkennen.
Mij werd direct duidelijk dat Tim enorm veel achtergrond onderzoek gedaan heeft naar verschillende thema’s. Hoe kan het natuurlijk ook anders als journalist.
Hij legt deze thema’s echter zodanig uit dat het voor een ieder toegankelijk en leesbaar is. Heel erg fijn.
Tim heeft een zeer sterke eigen mening en staat achter hetgeen hij zegt en doet. Echter zien we in ‘Goede moed‘ ook een andere kant van Tim.
Ik durf het woord ‘kwetsbaar’ niet meer te noemen na het lezen van dit boek. Tim legt je uit waarom ;)
Maar zijn persoonlijke verhaal geeft absoluut kracht aan de rest van zijn belangrijke boodschappen in dit boek.
Dat Tim opkomt voor de mensen die binnen onze samenleving worden “ondergesneeuwd”/”vergeten”, komt ook in zijn boek duidelijk naar voren.
En ik kan met volle overtuiging zeggen dat Tim mij met dit boek absoluut nog meer aan het denken heeft gezet.
In het eerste deel van ‘Goede moed‘ gaat Tim in op verschillende angsten op persoonlijk vlak.
Angsten die voor een ieder in het dagelijks leven wel herkenbaar zijn.
Hij heeft het hier bijvoorbeeld over faalangst, verlatingsangst, de angst voor controle verlies (heel herkenbaar) en angst om stil te staan in het leven. En hoe ziet het er dan uit als we voorbij die angsten gaan kijken?
Tim’s perspectief is hierin verhelderend en zijn verhaal draagt in mijn ogen absoluut bij aan onze eigen persoonlijke ontwikkeling.
In het tweede deel van zijn boek zoomt hij uit en gaat het vooral over de angsten, en daar voorbij, die ‘wij’ ervaren.
Tim bespreekt hierin thema’s als het geloof, veiligheid, zelfcorrectie, vooruitgang, het geluid van de minderheid en hypocrisie.
Wat mij in dit deel enorm raakte, was Tim’s zelfreflectie. In alle eerlijkheid vertelt hij ons welke “fouten” hij ook wel eens heeft gemaakt zonder dat hij die zo bedoelde. Hij heeft leren kijken naar zichzelf en zijn handelen en wat dit met een ander doet.
Persoonlijk denk ik dat dat iets heel waardevols is en iets dat iedereen zou moeten doen.
In het laatste deel van het boek heeft Tim het over onze omgeving. Invloeden van buitenaf die ons angst in kunnen boezemen. Angst voor alles wat er op dit moment in de wereld gebeurt en het niet weten waar dit allemaal naartoe gaat.
Ook hier heeft Tim een zeer duidelijke mening over. En alhoewel ik het misschien niet op alle vlakken met hem eens ben, zetten ook deze hoofdstukken mij aan het denken.
Het hoofdstuk ‘Voorbij de angst voor de dood’, waar het boek min of meer mee afsloot, heeft mij persoonlijk enorm geraakt. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop we kunnen kijken naar de dood en het leven.
Tim sluit zijn boek af met een ‘tot slot’ en een dankwoord en net als hij, hoop ik dat iedere lezer iets leert uit dit boek. Al is het maar om een ander beter te begrijpen.
We mogen wat liever voor onszelf en elkaar zijn. En we hoeven het ook niet altijd eens met elkaar te zijn. We kunnen elkaar namelijk ook vinden in het ‘niet met elkaar eens’ zijn.
Conclusie
‘Goede moed‘ is een interessant en inspirerend verhaal van een man die al behoorlijk wat gezien en gedaan heeft voor zijn leeftijd.
Het boek bestaat uit persoonlijke ervaringen en ideologieën van Tim, maar ook met voldoende onderbouwing om belangrijke thema’s feitelijk neer te zetten.
In zijn verantwoording vind je een fijn overzicht terug.
‘Goede moed’ is toegankelijk voor iedereen en ik hoop oprecht dat een ieder die dit boek oppakt, net zoveel mag leren van Tim als ik heb gedaan.
Hij is een inspiratiebron.
Angsten die voor een ieder in het dagelijks leven wel herkenbaar zijn.
Conclusie
In zijn verantwoording vind je een fijn overzicht terug.
Hij is een inspiratiebron.