Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een verhelderende leeservaring

Priscilla 29 november 2024
Dat er verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen bestaan, dat weet iedereen denk ik wel.

Maar wat houden deze persoonlijkheidsstoornissen in? Wat zorgt ervoor dat de één er last van heeft en de ander niet?

Veel mensen hebben een vooroordeel als het gaat om antisociale persoonlijkheidsstoornissen. Vooral wat betreft ‘sociopathie’ en ‘psychopathie’.

Patric Gagne is sociopaat en wil met haar memoir vooroordelen verminderen en informatie geven. Maar slaagt ze hier in?

‘Sociopaat: een memoir‘ van Patric Gagne biedt een eerlijke kijk in het leven van iemand met de diagnose antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Patric neemt de lezer mee in haar leven en haar ervaringen, van een jeugd gekenmerkt door emotionele afstandelijkheid tot haar pogingen als volwassene om met sociale normen om te gaan.

Samen met haar gaan we door de verschillende fasen in haar leven.

Wat meteen opvalt, is dat zij als kind al vrij jong weet dat ze anders is dan anderen. Waar anderen emoties hebben, heeft zij die niet of anders.

Schrijnend is het onbegrip vanuit haar omgeving. Wat het voor haar niet makkelijk maakt om haar weg in het leven te vinden en om impulsen te beheersen.

Patric beschrijft gebeurtenissen uit haar jeugd, zoals het stelen van auto’s en inbreken in huizen – daden die werden ingegeven door een verlangen om iets te voelen dat verder ging dan haar allesoverheersende gevoel van leegte.

Deze gebeurtenissen zijn niet alleen sensationeel; ze laten duidelijk haar innerlijke strijd zien.

Deze gebeurtenissen kwamen voor mij als lezer behoorlijk binnen. Waar het soms bijna voelt alsof je een fictieve roman leest, wordt het soms pijnlijk als je beseft dat dit echt haar leven is.

Een belangrijk aspect van het boek is Patric’s reis naar zelfinzicht en acceptatie.

We zien haar vallen en opstaan. We zien de ontwikkeling die zij doormaakt als persoon en daarnaast ook haar wil om haar stoornis te begrijpen en hiermee om te gaan.

Ook relaties en connecties met anderen komen hierbij aan bod. Iets wat mij persoonlijk raakte omdat acceptatie niet vanzelfsprekend is.

Haar streven naar een doctoraat in klinische psychologie en haar daaropvolgende carrière als therapeut onderstrepen haar vastberadenheid om haar eigen geest te begrijpen en anderen met soortgelijke diagnoses te helpen. Vooral dit laatste vond ik heel bijzonder om te lezen.

Persoonlijk vind ik het heel sterk als je je eigen verhaal en ervaringen kunt inzetten om anderen te helpen.

Wat mij betreft benadrukt dit het potentieel van mensen met antisociale persoonlijkheidsstoornis om een zinvol leven te leiden.

Patric’s emotionele afstandelijkheid, een kenmerk van haar stoornis, was voor mij als lezer fascinerend.

Het is soms moeilijk om je er een voorstelling van te maken, omdat je dit (over het algemeen) zelf niet zo voelt.

Patric is echter in staat om haar verhaal zo op te schrijven, dat je het steeds beter begrijpt.

Toch kan ik mij voorstellen dat niet iedereen dit zo zal kunnen ervaren. Het is soms moeilijk om emotioneel contact te maken met haar ervaringen.

Het epiloog van dit boek laat duidelijk zien dat als de wil er is, je ook een zo “normaal” mogelijk leven kunt leiden met een antisociale persoonlijkheidsstoornis.

En voor anderen met deze stoornis, lijkt mij dit een hoopvolle en krachtige boodschap.

Conclusie
‘Sociopaat: een memoir‘ is wat mij betreft een zeer interessant boek voor een ieder die meer wil weten over een antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Ik zou zelfs zeggen dat het voor iedereen wel interessant is. Het biedt informatie, creëert begrip en doorbreekt taboes.

Patric schrijft boeiend, gedetailleerd en heel persoonlijk. Heel soms vinden we wat theorie terug, maar het is geen theoretisch boek.

Dit maakt dat het toegankelijk is voor een grote doelgroep.

Het is echt het verhaal van iemand die leeft en leert leven met een persoonlijkheidsstoornis.

Ik vond het absoluut een verhelderende leeservaring die vooroordelen over antisociale persoonlijkheidsstoornis ter discussie stelt.

Haar doel om begrip en meer studie naar het leven met een antisociale persoonlijkheidsstoornis onder de aandacht te brengen is in mijn ogen zeker geslaagd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Priscilla

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!