Douglas doet het weer! Must read!
Douglas Preston doet het weer! ‘Uitgestorven‘ is weer een heerlijk verhaal met een mix van mystery, thriller, actie, science fiction, een beetje horror én wetenschappelijk onderzoek – precies zoals ik het graag zie en zoals fans dat van hem gewend zijn.
(Side note voor de fans: dit verhaal bevat leuke knipogen naar eerder werk van Preston & Child).
Vanaf de eerste bladzijde zit je middenin dit verhaal. Het Erebus Resort, een luxueus natuurpark diep in de bergen van Colorado, waar onder andere mammoeten tot leven zijn gebracht dankzij genetische manipulatie, is geweldig beschreven. Douglas zijn beschrijvingen zijn filmisch en gewoonweg prachtig.
Het verhaal is lekker vlot geschreven en er gebeurt genoeg om je aandacht vast te houden. Het heeft wat mij betreft ook echt weer Indiana Jones-vibes, dit keer met een moderne, technologische twist. Douglas Preston zoekt graag de grenzen van de wetenschap op, iets dat ik persoonlijk altijd erg tof vind aan zijn thrillers.
Het verhaal wordt vertelt vanuit meerdere perspectieven en die afwisseling maakt het dynamisch. Het zorgt ervoor dat je steeds een ander stukje van de puzzel meekrijgt. De hoofdpersonages, Frances Cash en sheriff James Colcord, vond ik meteen sterk neergezet. Ik ben ontzettend benieuwd wat Douglas in de toekomst nog meer voor hen in petto heeft.
Hoewel echte diepgang wat personages betreft toch wat ontbreekt, vond ik het plot goed uitgewerkt en sterk
De spanning wordt geleidelijk aan opgebouwd en begint met de verdwijning van een pasgetrouwd stel. De spanning loopt op naarmate het verhaal vordert en komt uiteindelijk tot een geweldige climax. Misschien iets te snel en te abrupt, maar ik hou er van! Ik ben natuurlijk niet voor niets fan van deze auteur!
Wat dit boek voor mij echt bijzonder maakt, is hoe Douglas Preston zijn liefde voor geschiedenis en wetenschap in het verhaal verwerkt.
Hoe ongeloofwaardig dit verhaal misschien ook klinkt, het is gebaseerd op wetenschappelijke feiten.
Hiermee maakt hij fictie geloofwaardig. Zoals hij zelf zegt: “Iedere buitengewone vooruitgang in technologie bezit ook meteen een keerzijde. Die keerzijde onderzoek ik in dit boek”.
Het zet je echt aan het denken, en dat is precies waarom dit boek tot mijn toppers behoort!
Douglas Preston sluit zijn boek af met de wetenschappelijke onderbouwing van zijn verhaal, inclusief bronnen, en dat maakte dit verhaal voor mij toch wel extra intens.
Conclusie
‘Uitgestorven‘ is een boek naar mijn hart! Deze schrijver, en ook zijn boeken samen met Lincoln Child, mogen echt veel meer aandacht krijgen dan nu het geval is. (Zelfs de uitgever vergat de release…). Ik hoop als fan dat de boeken vertaald zullen blijven worden.
‘Uitgestorven‘ is spannend, meeslepend, goed geschreven en bevat wetenschappelijke onderbouwing die waarheid met fictie verweeft.
Een vlotte thriller om jezelf mee te vermaken, maar ook eentje die je aan het denken zet over technologische ontwikkelingen.
Van naar wat nu bekend is, is dit het eerste deel in een nieuwe serie geschreven door Douglas Preston. Laat de rest maar komen zou ik zeggen
Conclusie