Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Adieu giraffen, welkom aan de vleermuizen

Raymond Rombout 07 december 2015 Auteur

In Antwerpen rijdt een busje in op een bankgebouw, het lijkt een terroristische aanslag, maar dan een waarbij de terroristen uitsluitend zichzelf opblazen. Toch is er een staartje aan dit geval dat het team van Liese Meerhout intrigeert: een van de slachtoffers is Bruno Deloovere, een ex-collega, die blijkbaar aan lager wal is geraakt. Het busje bleek het eigendom van zijn werkgever, een garagehouder, maar de sporen in die richting lijken niets op te leveren.

Goed dat er een tweede moord gebeurt: dit keer op Alexander Pevenijns, een rechter bij het hof van beroep. En dus staat de Procureur des Konings heetgebakerd klaar op de plaats delict om Liese in te lichten dat dit slachtoffer wat belangrijker is dan een ander. Helemaal ongelijk heeft hij niet, want de dag erna is dit nieuws dat inslaat als een bom. De nervositeit schiet de hoogte in.

Het wordt helemaal te bar als Liese ternauwernood ontsnapt aan een aanslag van een motorrijder. Ze wordt daarom incognito verstopt in de Antwerpse binnenstad. Dankzij de relaties van haar collega Masson, komt ze terecht in een klein pension in de oude centrumwijk. Ze wordt slechts zijdelings betrokken in het onderzoek, want voor haar eigen veiligheid mag ze geen voet meer buiten zetten. Het klikt echter goed met de zoon van het pension, een prima kok, die haar verleidt met zijn gerechten. Masson komt elke dag op bezoek om de vorderingen in het onderzoek te melden. Tot ze beseft dat ze de confrontatie zelf moet aangaan.

Toni Coppers heeft al betere plots bedacht dan deze, maar dat is het enige minpunt aan De vleermuismoorden. Zelfs met deze elementen weet hij vakkundig de spanning op te bouwen en Liese als centrifugale kracht uit te spelen. Haar teamleden reageren allemaal verschillend op haar. Masson lijkt een bezorgde vader, maar is niet helemaal vrij te pleiten van drankmisbruik. Laurent ontpopt zich zoetjesaan tot een jonge, goede inspecteur, maar denkt erover de politie te verlaten. Met Sofie ligt Liese echter stilaan op ramkoers. Als dat nog maar goed komt.
Bijzonder spijtig is dat Liese haar appartement in de Provinciestraat zal verlaten. Weg is dan het stukje dierentuin waarover ze vrij zicht had, weg is een dankbare metafoor waarover Coppers kon gaan. Benieuwd met wat hij nu zal komen.

De titel van het boek is tevens het leidthema van het boek, en valt terug op de vakantie van Masson, die in Portugal het kasteel van Mafra bezocht. Hij kan niet zwijgen over de bibliotheek van dat kasteel, dat vol vleermuizen zit, die bij nader inzien eerder iets verhinderen dan hinderen. Vandaar de titel. Mooie vondst.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Raymond Rombout

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur