Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Moorddadige groeten uit Sainte-Estelle

Raymond Rombout 13 juli 2015 Auteur

In het vorige boek van Paul Jacobs (Dood van een egoïst) verloor Thomas Breens zowel zijn vader als zijn lief, Ellen Rademakers. In zijn nieuwste boek, Franse zonden, is de francofiele adoratie gelukkig gebleven, alsook de fijnbesnaarde wijsheidskorrels die Jacobs her en der rondstrooit.

Zowel Breens als Jacobs zijn pientere en onverschrokken mensen. Ze teren beiden op dezelfde voedingsbron, namelijk de radio. Paul was een typische scharrelaar achter de schermen, van zijn alter ego Thomas heeft hij alvast een Sturm-und-Dranger gemaakt, iemand die niet kan rusten voor alle onrecht uit de wereld is. Op de zeldzame momenten dat Thomas twijfelt of hij zijn aangeboren brutaliteit in het spel zou gooien, kan je altijd rekenen op zijn nieuwe vriendin. De ietwat voortvarende Kristien holt haar neus voor avontuur achterna. Meer dan Thomas, die zijn nieuwe groene blaadje goedkeurend volgt.

De nicht van Thomas vraagt uit te zoeken of de zelfmoord van haar man, politicus Pieter Defou wel degelijk zelfmoord was. Pieter had alles om het politiek te maken, tot hij voor een Thalys sprong. Breens onderzoekt zowel de plek van het ongeluk als de mensen rond Defou. De man was een gedegen politicus, klaar voor een ministerpost, dat was slechts een kwestie van tijd.
Bij de rouwpost ligt een prentkaart uit Sainte-Estelle, een dorp uit de Franse Armagnacstreek, met een vreemde boodschap. De dag erna gebeurt opnieuw iets vreemds. Een bekende zanger pleegt zelfmoord. Gossip-blad Story drukt een huilinterview af met zijn achtergebleven vriendin. Op een van de foto’s ontwaart Thomas precies dezelfde prentkaart. Een telefoontje bevestigt het vermoeden: er bestaat wel degelijk een link.
Uiteraard vindt de politie dat niet de moeite. Voor elk ruimdenkend mens eindigt het hier, wie baseert er nu een onderzoek op twee prentkaarten?
De lichtjes frenetieke Kristien bijvoorbeeld, die Thomas meezuigt in haar jeugdige zog, hop, de auto in naar Frankrijk. Al moet gezegd dat Thomas al te graag monkelend achter zijn mooie, jonge vriendin drentelt.
In Sainte-Estelle geraakt het drama in een stroomversnelling. In het dorpscafé zijn Thomas en Kristien getuige van een dorpsvete. De plaatselijke clerus houdt een vette vinger in de plaatselijke pap. En er blijkt een oorzakelijk verband tussen het vakantiekamp van Vlaamse jongeren waar Pieter Defou eertijds kampleider was en de verkrachtingszaak van een jong meisje. Misschien was Pieter wel de dader, en is dit een verlate wraakactie?

Zo, tot daar het verhaal. Het koppel moet dan nog heel wat meanders door, maar dat laat ik voor het genot van de lezer.

Toegegeven, de aanzet tot het verhaal is wat lichtvoetig. Twee hoofdfiguren die niet meer dan een 'wat als' nodig hebben om de auto in te springen naar Armagnac, daarbij een jarenlang complot zullen ontrafelen - het flirt met geloofwaardigheid. Een beetje meer onontkoombare dwang had wel gemogen. Maar ach, waar zouden we ons druk om maken? Waarom zoeken we geen plekje in de auto van Thomas om de zonden in Frankrijk te onderzoeken? Plezier gegarandeerd. Weinig Vlaamse auteurs kunnen immers de lichtvoetige, humorvolle tred van Jacobs evenaren. Het pleit voor Jacobs dat hij verkiest zijn verbale kracht niet uitbundig te etaleren maar te gebruiken voor een doorwrochte plot, die berust op integer denkwerk. Hij bezit het vermogen een intellectuele puzzel te construeren, die zowel voor Breens als voor de lezer een hersenkraker is. Daar moet je bewondering voor hebben. Dat hij hier en daar zijn persoonlijke mening smokkelt (de Kerk en haar katholieken) of met gedetailleerde filmkennis pronkt (de 'ploink' van de draaideur van Mr. Hulot, de sfeerfilms van Claude Sautet), moet je hem gunnen. Vrijwel zeker heeft Paul Jacobs thuis een boekenkast vol met biografieën, waarmee hij dagelijks zijn dorst naar kennis stilt. Het is zijn speels vernuft, zijn culturele bagage, zijn manier van dialogeren. Het zorgt voor functionele lucht, zoals gaten in de kaas. Franse zonden  is prettige literatuur. Bon voyage.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Raymond Rombout

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur