Tranentrekkend
Lisette van Dinter:
Boekreview: Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh
Zolang de citroenbomen bloeien is een hartverscheurend verhaal dat de lezer meeneemt naar het door oorlog verscheurde Syrië, waar de 17/19-jarige Salama na slechts één jaar farmaciestudie noodgedwongen als chirurg werkt. Terwijl ze de gewonden probeert te redden, word je als lezer geconfronteerd met de schrijnende realiteit van de Syrische burgeroorlog. Het boek raakt je diep en zorgt gegarandeerd voor tranen door de rauwe beschrijving van de onmenselijke omstandigheden waarin Salama en haar volk zich bevinden.
De afbrokkelende voedselvoorraden, de voortdurende dreiging van bommen en de hartverscheurende keuze om per boot te vluchten naar veiligheid, drukken je met de neus op de feiten. Het verhaal brengt niet alleen de oorlogssituaties in Syrië pijnlijk dichtbij, maar toont ook de immense veerkracht van de hoofdrolspeelster. Ondanks alles blijft Salama vechten om haar geboortegrond niet in de steek te laten, zelfs wanneer ziekenhuizen en kinderen opzettelijk doelwit worden van de wreedheden van de oorlog.
Een element dat mij diep raakte, was de introductie van Kwawf, een manifestatie van Salama’s diepste angsten. Dit overlevingsmechanisme, waarin haar geest haar confronteert met de gruwelijke realiteit, shockeerde me toen later bleek dat Salama nog meer dingen ziet die er niet zijn. Deze ontdekking liet me opnieuw huilen. Vooral de liefdevolle reactie van haar geliefde Kenan op haar strijd met haar mentale gezondheid, gaf het verhaal een zachte en menselijke kant te midden van de chaos.
Extra lof verdient de prachtige cover van het boek, versierd met Arabische kalligrafie die onmiddellijk je aandacht trekt. Het is een visuele weerspiegeling van de schoonheid en cultuur die door de pagina’s heen sijpelt, ondanks de duisternis van de oorlog. Dit boek is niet alleen een literair meesterwerk, maar ook een belangrijk verhaal dat de lezer niet snel zal vergeten.
#bookreview #oorlog #syrie #youngadult @ZoulfaKatouh @blossombooks @zoulfakatouh
Lisette van Dinter GSM:
Lisette van Dinter GSM: