Waardige afsluiter
‘Finale’ is het laatste deel in de betoverende Caraval-trilogie. In dit verhaal wordt alles samengebracht op een hartverscheurende, maar ook magische manier.
Na de gebeurtenissen in ‘Meester Legende’ lijken Scarlett en Tella eindelijk bevrijd van de illusies van Caraval. Maar zoals je al kan verwachten, is niets wat het lijkt. De Verloren Zielen, krachtige en gevaarlijke figuren uit oude legendes, zijn ontwaakt en vormen een bedreiging voor alles en iedereen. De zussen moeten hun krachten bundelen om samen hun wereld te redden. Opnieuw staan ze voor de moeilijke keuze: wie kunnen ze vertrouwen?
In ‘Meester Legende’ krijgen beide zussen een eigen verhaallijn. Tella blijft haar impulsieve zelf, terwijl Scarlett nog steeds de verstandigste is van de twee. Je leert de zussen nog beter kennen en ziet hoe zij groeien doorheen het verhaal.
Dit boek is bijzonder omdat het verhaal nog grootser is dan voorheen. Het is niet meer alleen een spel. Alles heeft nu gevolgen in de echte wereld. Garber behoudt in dit boek de magie van Caraval, maar voegt ook een duistere laag toe. De wereld van Caraval wordt uitgebreid met nieuwe personages, maar ook oude bekenden staan plotseling op de stoep.
Romantiek is in ‘Finale’ zeker aanwezig. Je voelt tijdens het lezen de aantrekkingskracht tussen de personages. Toch hangt er ook onzekerheid in de lucht want gevaar schuilt in iedere hoek. Als lezer zal je hopen, twijfelen en soms ook wanhopen. De relaties zijn complexer en bevatten meer diepgang dan in de eerdere delen.
Kortom, ‘Finale’ is een waardige afsluiter van deze magische trilogie. Het is een verhaal over liefde en familie, maar ook over kracht en opoffering. De Caraval-trilogie nam mij mee naar een magische wereld waar alles mogelijk is. Je gaat als lezer houden van de personages en voelt alle emoties die zij voelen. Het boek krijgt daarom dan ook 4,5 sterren van mij.