Heerlijk boek voor fans van romantische fictie
‘Hemelse rivalen’ van Rebecca Yarros is een meeslepend verhaal met een vleugje romantiek en een sterke focus op familie en ambitie. Je volgt, tijdens het lezen, de jonge journaliste Iris. Zij is erg ambitieus en wil graag een succesvolle journaliste worden. Haar pad naar succes wordt echter bemoeilijkt door de intense rivaliteit die ze heeft met Roman, een charmante, talentvolle journalist die bij dezelfde krant werkt. Bovendien woedt er in het land een oorlog tussen de goden. De broer van Iris is als soldaat naar het front vertrokken en Iris probeert haar leven op de rails te houden. Dat is allemaal niet zo eenvoudig en om het nog erger te maken, worstelt haar moeder met een verslaving. Om het hoofd boven water te houden, schrijft Iris brieven aan haar broer. Op magische wijzen belanden deze brieven echter in de handen van Roman. Wanneer hij anoniem terugschrijft, ontstaat er een band die Iris helemaal naar het front van de strijd zal leiden: voor haar broer, voor het lot van de mensheid en voor de liefde.
De schrijfstijl van Yarros is vlot en meeslepend. Er worden historische details in verwerkt die bijdragen aan de sfeer van het verhaal. Bovendien worden de emoties van de hoofdpersonages op een authentieke manier overgebracht waardoor je als lezer echt meeleeft met Iris. Soms voelt het verhaal wat voorspelbaar, vooral voor liefhebbers van romantische fictie, maar de sterke karakterontwikkeling maakt dat zeker goed. Persoonlijk vond ik het verhaal wat traag op gang komen. De spanning kwam echter later in het verhaal uitgebreider aan bod en dat maakte het helemaal goed.
De hoofdpersonages, Iris en Roman, bevatten beiden veel diepgang. De romantische spanning tussen deze twee is voelbaar doorheen het verhaal. Afwisselend komt er een ander vertelperspectief aan bod waardoor je als lezer ook inkijk krijgt op de gedachtegang van Iris en Roman. Zo weet je ook hoever beiden staan in hun gevoelens voor elkaar. Verder komen er ook alledaagse thema’s aan bod zoals liefde, familie, rouw,…
Kortom, ‘Hemelse rivalen’ is een heerlijk boek voor fans van romantische fictie. Het bevat een mix van spanning en romantiek, verpakt in een sfeervolle setting. Beide hoofdpersonages komen beurtelings aan het woord en hierdoor krijg je als lezer een inkijk op hun levens. Spanning laat even op zich wachten, maar dat wordt op het einde ruimschoots goedgemaakt. Het boek krijgt daarom 3,5 sterren.