Een verhaal over zelfontdekking

ReadwithIndra 21 oktober 2023
‘Wij, twee jongens’, vertelt het verhaal van het gezin De Belder. In 1910 laten zij hun thuis achter om te emigreren naar Amerika. De meningen over het beloofde land zijn verdeeld. Vader en Alexander geloven er steevast in dat er in Amerika een betere toekomst op hen wacht. Moeder en tweelingbroer Adriaan delen dit enthousiasme niet. De reis zit boordevol obstakels en uiteindelijk is Adriaan de enige van het gezin die in Amerika terechtkomt. Helemaal alleen in een stad waar hij de taal niet spreekt, wordt hij bestolen. Hij voelt zich doodongelukkig en vindt New York een vreselijke stad. Het is er druk, smerig en ontzettend heet. De heimwee naar zijn thuis wordt alleen maar groter totdat hij Jack ontmoet. Dan verandert alles.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Adriaan. Hij is ook de enige van het gezin De Belder die daadwerkelijk in New York aankomt. De allereerste bladzijde bevat een brief door Adriaan geschreven. Hierdoor wordt er meteen spanning opgewekt, aangezien dat je meteen doorhebt als lezer dat dit een brief is in de toekomst. De gebeurtenissen waar Adriaan over spreekt, moeten allemaal nog gebeuren. Nieuwsgierig begon ik dan ook aan hoofdstuk één.

Ik was meteen geïntrigeerd door het onderwerp van het verhaal. Boeren die radeloos naar Amerika emigreren en alles verkopen om daar geluk te vinden. Emigratie is vandaag de dag nog steeds een groot thema in de maatschappij. Uit alle landen emigreren mensen opzoek naar een betere toekomst voor hun kinderen. De drijfveer die zij hebben alsook de ellende die op hun pad komt, worden allemaal uitgeklaard in dit boek. Emigreren was geen evidentie en er werd echt van de mensen geprofiteerd. De taferelen die in het boek aan bod komen zijn onmenselijk. Het is daarom ook een vreselijke gedachte om stil te staan bij de mensen die dit nu moeten ondergaan.

De schrijfstijl van Sax is aangenaam. Het boek las vlot en ik zat meteen in het verhaal. Zij kaart een onderwerp aan waar in 1910 nog een taboe over heerste. Tijdens het lezen voel je meteen dat de band tussen Adriaan en Jack bijzonder is. De vriendschap alsook relatie wordt stapsgewijs opgebouwd door Sax. Niets voelde overhaast of geforceerd aan. Op het einde is er wel een cliffhanger aanwezig die mij nieuwsgierig maakt naar het tweede deel.

Kortom, ‘Wij, twee jongens’, is een verhaal over zelfontdekking. De thema’s die aan bod komen zijn herkenbaar voor vele jongeren en de emigratiegeschiedenis was een wijze les. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg en daarom krijgt het boek van mij 4 sterren.

Meer recensies van ReadwithIndra

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!